Gündem Hapşırma gerekli bir reflekstir

Hapşırma gerekli bir reflekstir

19.04.2018 - 12:22 | Son Güncellenme:

Hapşırma solunum yolunu uyarıp vücudun refleks göstermesine sebep olan durumdur. Hapşırmayla birlikte akciğerlerdeki hava hızla dışarı atılır. Sağlık için gerekli bir harekettir. Hapşırmak önlenebilir bir durum değildir. Üstelik önlemek kimi durumlarda beyin kanaması dahil olmak üzere çok ciddi sonuçlar doğurabilir...

Hapşırma gerekli bir reflekstir

Arka Arkaya Hapşırma Durumu

Haberin Devamı

Arka arkaya hapşırma durumu alerji ihtimalinin olduğunun göstergesidir. Alerji durumunun netleşmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazen de arka arkaya hapşırmalar genetik sebeplerle de olabilmektedir. Bu tür durumlarda hapşıran kişiye öneri, bulunulan mekanda ortamın havalandırılmasıdır.

Hapşırık Nasıl Geçer?

Hapşırmanın mutlaka bir sebebi vardır. Bunlardan ilki alerjen durumlardır. Bunun dışında havasız ortam, kokulu ortam etkili olur. Eğer sebep alerjikse mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Hapşırmak diğer yandan gribal enfeksiyonların habercisi olduğundan ilgili tedavinin uygulanması gerekir. Toz faktörü hapşırığa neden olan bir durumdur. Tozlu yerlerde bulunan bir kişi hapşırma refleksi ile cevap verebilir.

Haberin Devamı

Soğuk Algınlığına Bağlı Hapşırık Nasıl Geçer?

Hapşırığa neden olan bir faktör de soğuk algınlığıdır. Hapşırık durumu için iyi gelen şeylerin başında bol miktarda C vitamini almak gelmektedir. Tozlu ortamlardan uzak durup temiz havada olmak, bulunulan mekânın sık sık havalandırılması önemli detaylardır. Dinlenmek ve meyve sebze tüketimi yardımcıdır.

Hapşırığı Tutmak Nasıl Sonuçlar Doğurur?

Hapşırığı tutmak kesinlikle yanlış bir harekettir. Çünkü tutma eylemiyle birlikte beyin ve burun damarlarında bir basınç oluşur ve bu basınçla birlikte çeşitli sorunlar doğabilir. Hapşırma vücudun kendini korumasıdır. Kötü bir koku alındığında hapşırılır, bir parfüm kokusu ile hapşırılır, tozlu bir ortamda olunduğunda hapşırılır. Bütün bu durumlarda hapşırma refleksi gerçekleşir ve bu refleksi engellemek demek solunum yollarında ve damarlarda sıkıntı yaratılması demektir.

Sürekli Hapşırma Nedenleri

Sürekli hapşırmanın nedenlerinin başında alerjik durumlar gelir. Alerjik sebepli burun akıntıları, burun tıkanıklıkları ve hapşırma ardı arkasına yaşanır. Enfeksiyonlar üst solunum yollarını etkileyen faktörlerdendir. Bu durumlar en çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda sık sık yaşanır. Bu durumun da refleksi hapşırmadır. Toz, kirli hava ve parfüm gibi kokular hapşırmada nedenlerdendir. Yaşanan stres ya da hormonsal değişiklikler hapşırmayı tetikleyen unsurlardandır.