Gündem ‘Harekâtta kentler hiç zarar görmedi’

‘Harekâtta kentler hiç zarar görmedi’

20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TSK’nın Zeytin Dalı Harekâtı’na ilişkin değerlendirme yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, operasyonun özenli yürütüldüğünü belirterek, ‘Rakka ve Musul gibi yerlerle Afrin arasındaki farkı açıkça görebilirsiniz’ dedi.

‘Harekâtta kentler hiç zarar görmedi’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İngiltere’nin SKY News televizyonunda, Afrin’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Kalın, şu değerlendirmede bulundu: “Zeytin Dalı Harekâtı’nda önemli bir aşama tamamlandı. Elbette daha yapılması gereken işler var. Afrin yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı büyük bir bölge. Biz burada insani yardım sağlıyoruz ve özellikle şehirlerde, sokaklarda ve evlerde mayın veya tuzak olmadığından emin olmak istiyoruz. Zira PYD/YPG’li teröristler bu bölgeleri Türkiye’ye yönelik saldırılarda kullandı. Buralarda askeri yığınak yaptılar. Yani önümüzdeki günlerde yapılması gereken şeyler var. Aynı zamanda insani yardım sağlamaya devam edeceğiz ve yerel halkla birlikte çalışarak ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacağız. Ancak operasyonun önemli bir kısmı başarıyla tamamlandı diyebiliriz.”
Fırat Kalkanı Harekâtı’nın ardından yüzbinlerce Suriyelinin bölgeye döndüğünü anımsatan Kalın, şöyle devam etti: “Afrin’i PYD/YPG baskısı sebebiyle terk etmek zorunda kalan insanlar geri dönmeye başladı. Bölge tamamen güvenli hale getirildiğinde geri döneceklerdir. Bir noktanın daha altını çizmek istiyorum, Zeytin Dalı Harekâtı’nı başlattığımızda bazı müttefiklerimiz ve siyasi yorumcular sivil kayıplar hakkında endişelerini ifade etmişlerdi. Biz çok dikkatli davrandık ve sivil kayıpları engelledik. Fotoğraflara bakarsanız şehirlerin hiç zarar görmediğini fark edeceksiniz. Rakka ve Musul gibi yerlerle Afrin arasındaki farkı açıkça görebilirsiniz. Hava saldırıları konusunda çok dikkatli davrandık. Burada hassas bombalar kullanıldı. TSK ve ÖSO sivil kayıpların yaşanmaması ve tarihi ve dini mekanların zarar görmemesi için çok dikkatli davrandı. Şimdi Afrin bölgesinde istikrarı sağlama aşamasına geldik.”

Haberin Devamı

Rejimin saldırıları

Kalın, “Esad rejiminin bu bölgeyi ele geçirmeye çalışacağı gibi bir endişeniz var mı?” sorusuna da “Bu aşamada rejimin bölgeyi ele geçirme gibi bir çaba içerisinde olmayacağını düşünüyoruz. Fırat Kalkanı bölgesinde böyle bir durum yaşanmadı. Burada sivillerin yalnızca PYD/YPG’li teröristlerden değil aynı zamanda rejim saldırılarından da korunduğuna emin olmak istiyoruz” yanıtını verdi.

Yağma incelemesi

Kalın, CNN International’a yaptığı açıklamada, Kürtlerin “etnik temizlik endişeleri” olduğuna dair iddiaların sorulması üzerine “Bu çok çirkin bir iddia. Ne yazık ki Batı medyasındaki bazı yorumcular PKK mensubu olmayan Kürtleri Kürt olarak görmüyorlar. PYD/YPG’den sanki Kürtlerin tek ve yegane temsilcisiymiş gibi bahsediyorlar” dedi. Kalın, Afrin’e giren ÖSO unsurlarının evleri yağmaladığına dair iddiaları ciddiye aldıklarını, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Bazı grupların verilen emirlere aykırı davranarak bu tür eylemlere girişmiş olabileceğini ifade eden Kalın, Türkiye’nin Afrin operasyonunun asıl amacının ilçe halkının güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Harekâtta kentler hiç zarar görmedi’

Musul, Rakka harabe, Afrin sapasağlam

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul ile Suriye’nin Rakka kenti ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince DAEŞ’ten temizlendi. Musul harabeye döndü, bin 873 sivilin öldüğü Rakka yerle bir oldu.

TSK: Siviller dokunulmazdır

TSK’nın twitter’dan yaptığı paylaşımda da Musul, Halep, Rakka ve Doğu Guta’nın fotoğrafları ile TSK’nın Afrin operasyonu sonrası şehrin görüntüsüne yer verildi. TSK, “Sivil, masum kişiler, çevre, tarihi eserler ve dini, kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır” notunu ekledi.

‘Harekâtta kentler hiç zarar görmedi’

Menbiç için ABD ile genel bir anlaşmaya vardık

Kalın, Al Jazeera English kanalında yaptığı açıklamada da Menbiç konusunda “ABD yönetimiyle, iki yıldır PYD/YPG unsurlarının, teröristlerin Menbiç’ten çıkarılmasına ilişkin görüşme halindeyiz. Menbiç çok az Kürt’ün oturduğu bir Arap kentidir. Bu konu, Kürtlerle değil, PYD/YPG terörist unsurların Menbiç’ten çıkarılması ve Fırat’ın doğusuna çekilmesiyle alakalı” dedi. Son üç haftadır ABD’li yetkililerle yoğun temaslar yürütüldüğüne dikkati çeken Kalın, “Genel bir anlaşmaya vardık. Şimdi bu anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz. Eğer bu anlaşma uygulanırsa, ABD ile karşı karşıya gelmemiş olacağız. Şimdi, Amerikalıların Rakka operasyonu tamamlandığında söylediği gibi, bu unsurları bölgeden çekmesini bekliyoruz” dedi.