Havucun faydaları

Göz sağlığına iyi gelen havucun faydaları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Birçok hastalığa iyi gelen havucun kolesterolü düşürmesinden, kanseri önlemesine kadar faydaları bulunuyor.Özellikle salatalara ve yemeklere güzel bir tat bırakan havucun faydalarını paylaştık. İşte havucun faydaları...

05.10.2018 Cuma Güncelleme : 05.10.2018-17:25 Cuma

Havuç dünyada bilimsel olarak en yaygın kullanılan ve daha hızlı büyüyen bir sebzedir. Turuncu, mor, beyaz, sarı ve kırmızı gibi farklı renklere sahiptirler. En çok kullanılan sebze olduğu kadar, faydaları da saymakla bitmez. Havucun faydaları arasında ilk sırada güçlü bir antioksidan olan beta karoteni bulunuyor. İnce bağırsakta A vitaminine dönüştürülen ve vücudumuzda bulunan serbest radikal dengesinin korunmasına yardımı olan beta karoten cilt, saç ve tırnakların korunmasından, kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önemli bir bileşendir. Kolesterolün düşürülmesi, erken yaşlanma belirtilerini azaltması ve bağışıklıktan, vücuda detoks etkisi kadar pek çok faydası bulunan havucun faydaları hakkında detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. İşte havucun faydaları…

Havucun faydaları

Havuç içerisinde; A, C, K ve B8 vitaminleri, pantotenik asit, folik asit, potasyum, demir, bakır ve magnezyum barındırır. Havucun sağlığa faydalarından birçoğu içerdiği beta karoten ve lif içeriğinden gelmektedir.

Kanseri önler

Yapılan çalışmalar havucun akciğer, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

Yaşlanmayı geciktirir

Havuç yaşlanmayı yavaşlatır ve sağlıklı bir cilt görünümünü destekler.

Gözleri korur

Havuç beta karoten açısından zengindir. Bu sayede göz fonksiyonlarını geliştirir, görmeyi keskinleştirir ve göz kuruluğunu giderir.

Vitamin eksikliğine iyi gelir

Havucun içerisinde bulunan lif ve vitaminler sayesinde kişiyi vitamin eksikliğinden korumaya yardımcı olur.

Kilo verdirir

1 orta boy havuç yalnızca 30 kaloridir ve yağ içermez. Bu özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.

Kalp sağlığı

Havuç gibi turuncu ve koyu sarı tonlarda sebzeleri düzenli olarak tüketenler de kalp ve damar hastalığı görülme oranının düştüğü belirtilmiştir.

Bağışıklık sistemi

Lenf bezleri, damarlar, beyaz kan hücreleri, solunum yolu ve dalak gibi vücudun birden fazla parçasını kapsayan bağışıklık sisteminin güçlü olması için pek çok sebzede bulunmayan protein ve lifere ihtiyaç vardır. A, C, E, B vitaminleri ile demir, bakır ve çinko bakımından zengin olan havuç bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırır.

Kanı temizler

Havuç içerisinde kanı temizleyen alkali elementler içerir.

Diş sağlığını korur

Ağızda bulunan bakterileri temizleyerek diş sağlığını korur.

Karaciğeri korur

Havuç, çevrenizde bulunan kimyasallardan vücudunuzu korur. Yüksek miktarda içinde barındırdığı A vitamini toksinleri vücudunuzdan atmada başarılıdır. Ayrıca safra sıvısı ve yağ birikmesini önler.