Hayatınızı Daha Fazla Ertelemeyin - Şimdi Burun Estetiğinin Tam Zamanı

Burun estetiği öncesinde neredeyse hiç selfie çekmeyen kişilerin, operasyon sonrasında ortalamanın çok üstünde selfi çektirdiğini biliyor musunuz? Burnunun şeklinden memnun olmayan kişiler zaman ile bunu bir takıntı haline getirmekte ve kendilerini sosyal yaşmadan uzaklaştırmakta. Topluluk içerisindeki oturuşlarını bile burunlarının en güzel görünebileceği açıya göre ayarlamakta.

Yüzümüzün tam ortasında yer alan ve ciddi bir rol çalan burnumuzun, dolaylı olarak aslında bizim güzel görünmemizi sağlayan burun estetiği operasyonuna detaylıca bir göz atmak isteyenler; bu yazım sizin için.

Haberin Devamı

Burun estetiği neden yapılır?

Burun estetiğinin yapılma nedeni sadece dışarıdan güzel görünümlü bir burun şekline sahip olmak için değildir. Bazı durumlarda tıbbi gereklilikler nedeniyle bu operasyon yapılabilir. Güzel görünen bir burun oluşturulurken, fonksiyonel sorunların giderilmesi gerekir. Bu sayede nefes alma sorunu yaşanmaz. Burun yapısının çok küçültülmesi, güzel olacağı anlamına gelmez. Bu durumda burunda kemik ve kıkırdak stabilitesi yok olur ve nefes alma problemleri meydana gelir.

Bu yüzden ameliyat sırasında burun yapısına orantılı değişimler yapılır. Kişinin yüzüne uygun olan, dengeli bir burun oluşturulması için, spesifik bir yaklaşım gerekir. Çünkü mükemmel bir burun şekli bulunmamaktadır. Doğal görünümde olan, yüzle uyumlu, en önemlisi nefes alabilen, orantılı bir burun güzeldir.

Burun estetiği ameliyatıyla giderilen fonksiyonel sorunlar nelerdir?

Estetik bir burun şeklinin elde edilmesi dışında, solunum sorunu, burun eti büyümesi, burun polipleri, orta hattaki eğrilik yani septum eğriliği gibi problemler de ameliyatla giderilebilir. Bu problemlerin giderilmemesi halinde, sağlıklı, nefes alabilen, estetik bir burun elde edilemez.

Burun estetiği fiyatlarında etkili olan unsurlar nelerdir?

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatlarında daha önceden belirlenmiş olan standart bir fiyat politikası olamaz. Çünkü ameliyatta belli bir standart olması için, uygulanan her ameliyatta aynı işlemlerin yapılması gerekir. Oysa ki burun estetiği ameliyatında kişiye özel planlama yapılarak, yine kişinin yüzüne uygun olan burun şekli oluşturulur. Bu nedenle her burun estetiğinde farklı işlemler yapılır. Bu detaylar değerlendirildiğinde, yapılan her ameliyatta uygulanan fiyatın aynı olması beklenemez.

Haberin Devamı

Ameliyatın fiyatları konusunda deneyimli bir estetik cerrahla iletişime geçilmeli ve doğru bilgiler alınmalıdır. Kişinin yüz yapısı değerlendirerek, yüzüne en uygun olan burun şekli belirlenir. Bunu yaparken kişinin istekleri dikkate alınarak, yeni burun şeklinde nasıl bir düzenleme yapılacağına karar verilir. Fiyatların oluşturulmasını sağlayacak tüm unsurlar değerlendirilmeli ve ameliyatla kişinin talepleri karşılanarak, istediği gibi bir burun şekli oluşturulmalıdır.

Her cerrahi operasyonun farklı özellikler taşıması nedeniyle, bunların göz önüne alınmasıyla fiyatın belirlenmesi mümkün olabilir. Burun estetiği ameliyatının taşıdığı özelliklerin içeriği, her operasyonun fiyatlarına yansır. Bu unsurlar arasında en etkili olanı, ameliyatı gerçekleştirecek olan estetik cerrahın bu alandaki deneyimleri, estetik algısı, başarıları ve bilgisi fiyatları direkt olarak etkileyen unsurdur. Hastanın yeni burun şeklinin oluşturulmasında, burun yapısının yüze uyumlu olmasında cerrahın yapacağı ameliyat planının büyük bir katkısı vardır. Bunlar burun estetiğinin başarısı için olmazsa olmaz kriterlerdir.

Haberin Devamı

Ameliyatın yapılacağı hastane, hastanenin hastalara sağlayabileceği olanaklar, estetik cerrahın ameliyathane ekibi başarıya etki edecek ve fiyatları belirleyecek unsurlar arasındadır.

Burun estetiği cinsiyete göre farklı uygulamalar içerir mi?

Kadınlarda ve erkeklerde genel olarak aynı uygulamalar yapılır. Bununla birlikte cinsiyetlerdeki anatomik farklılıklar göz önüne alınır. Ameliyat planlamasında kadın ve erkeğin burun ucu, burun sırtı, burun kanatları farklı yapılarda olduğundan, uygun şekilde düzenlemeler yapılır. Kadınlarda daha tatlı kavislere yer verilirken erkeklerde daha düz hatlar tercih edilir. Ancak burunun dizaynı, ameliyat öncesi hastaların istekleri göz önüne alınarak birlikte yapılır.

Burun estetiğinde kullanılan teknikler nelerdir?

Burun estetiği, açık ve kapalı teknik olarak 2 farklı yöntemle uygulanmaktadır. Açık teknik burun iç ve dış yapısındaki sorunların giderilmesi için, daha net görüş alanı ve daha kesin yapılandırmaya olanak sağlamaktadır. Bu şekilde yapılan operasyonlarda başlangıçta 3-4 mm kadar iz kalmakta ve zamanla bu iz kaybolmaktadır. Kapalı teknikle yapılan burun estetiği burun deliklerinden uygulandığı için, iz kalmamaktadır ancak hekime kısıtlı bir görüş alanı sunmaktadır.

Burun estetiğinde yaş sınırı var mıdır?

Burun gelişimi tamamlandıysa, burun estetiği yapılabilir. Ancak ergenlikle gelişimin çoğu tamamlanmış olduğundan, 17 -18 yaşla birlikte burun estetiği ameliyatı yapılabilir. Hastanın genel sağlık durumu elverdiği sürece, bu yaştan sonra ameliyatın yapılmasında sakınca yoktur.

Burun yapısındaki düzeltmelerde öncelik nedir?

Hastanın burun yapısı estetik sorunları ve fonksiyonel sorunları içeriyorsa, aynı ameliyatta bunlar birlikte giderilir. Fakat öncelik her zaman solunum sorunlarının düzeltilmesindedir. Nefes alma sorununa neden olan eğrilikler düzeltilmeden, burunda estetik sorunlar giderilemez.

Burun estetiğinde bilgisayar tasarımının önemi nedir?

Burun yapısının belirlenmesinde kullanılan bilgisayar tasarımı, burun estetiği operasyonlarında ayrı bir yere sahiptir. Bununla burun cerrahı kişinin beklentilerine vakıf olabilir, yeni burun yapısının görünümü hakkında önceden fikir sahibi olunur. Burundaki sorunlar belirlenir ve ameliyatta kullanılacak tekniğe karar verilebilir.

Burun estetiğinde ikinci bir ameliyat ihtiyacı olur mu?

Literatürde her dört hastanın birinde revizyona ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. Her cerrahın mutlaka revizyonu olur ancak cerrahtan cerraha revizyon oranları değişmektedir. Revizyonlar da majör ve minör revizyonlar olarak ayrılır. Minör revizyonlar küçük müdahaleler ile giderilmekle birlikte hastanın istediği gibi burun şeklinin oluşturulamaması ya da burundaki sorunların giderilememesi halinde gereksinim duyulabilir. Ancak ikinci bir ameliyat için 6-12 ay kadar sürenin geçmesi beklenmelidir. Yeniden planlama yapılarak, burun şeklinde düzeltmeler yapılmalıdır.

Burun estetiği sonrasında burun şekli ne kadar doğal olabilir?

Başarılı bir burun estetiği sonrasında, kişinin ameliyat olduğunu bilmeyenler olumlu değişimin farkına varmalı, bu değişimin burun estetiğinden kaynaklandığını düşünmemelidir. Burun estetiği iyi yapıldığında, dışarıdan çok hoş ve şık bir duygu bırakmalıdır. Yüze uyumlu, doğal açıların oluşturulduğu yeni burun şekli hayranlık uyandırır.

Her zaman iyiye, güzele ulaşma içgüdüsü olan insanlar, güçlü, düzgün, şık ve elegan yapıları benimserler.

Burun estetiğinden sonra şişlik ve morluk ne zaman geçer?

Burun ameliyatı olan her hastada, morluk ve ödem oluşması normal kabul edilmektedir. Her operasyonda mutlaka belli bir miktarda olur. Cildin kalitesi, morarma ve şişmeye bünyesel yatkınlık, yapılacak cerrahi işlemlerin boyutu direkt etki etmektedir. Hekimler açısından morarma ve şişmenin olması önemli değildir, önemli olan burunun ihtiyacı olan yeniden yapılandırılmanın düzgün bir şekilde uygulanmış olmasıdır. Geçmeyen morluk, inmeyen şişlik yoktur.

Ameliyattan önce kullanılan aspirin türevleri, E vitamini, ginseng hapları, yeşil çay, sarımsak gibi kanı sulandırıcı bazı ilaçlar, beslenme, kalıtsal etkenler şişlik ve morluk etkisi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Estetik cerrahın deneyimi, uygulamaları, ameliyattaki özenli çalışmaları bu etkileri azaltır. Bir hafta on gün içinde hastanın burnunda ve yüzünde oluşan şişlikler ve morluklar gözle görülür derecede azalır.

Burun estetiğinin sosyal yaşama etkileri!

Burun estetiğinin ardından, hastalarda gelişen herhangi bir sorun olmaması durumunda, ameliyattan bir gün sonra hastaneden taburcu edilir. Ameliyatın normal etkilerinden olan şişlik ve morlukların etkisi 4-5 günde büyük oranda geçer. Daha hızlı iyileşme sağlamak amacıyla, doktorun tavsiyesiyle burun ve göz etrafına iki gün boyunca belli aralıklarla soğuk uygulama yapılması ve yatarken başın yastıkla desteklenerek yüksekte olmasında yarar vardır. Hastalarda şişlik ve ödem uzun süre devam ediyorsa, bunun cilt yapısındaki kalınlıktan kaynaklanması söz konusu olabilir. Çünkü bu gelişme kalın ve yağlı ciltlerde sıkça rastlanmaktadır. Ameliyatın ardından hastalarda birkaç gün kadar burun deliklerinden sızma şeklinde kanama olması da normal bir gelişmedir. Bu nedenle hastalar ameliyattan önce iyi değerlendirilmeli, her türlü konu üzerinde durulmalıdır. Ameliyatın sonrasında iyileşme sürecinde sorun yaşanmaması için bu önemlidir.

Ameliyatın ardından hastaların çalışma yaşamına geri dönmesi bir haftayı bulur. Bu ağır işlerde çalışanlar için daha uzun olabilir. Hastaların iyileşme döneminde yatak istirahati gereksinimi duymayacağını da belirtelim. Kendilerini zorlamadan rahatlıkla dolaşabilir, hareketlerinde herhangi bir kısıtlama olmaz. Sosyal yaşamlarına dönüş ise daha kısa sürede gerçekleşebilir. Başka cerrahi müdahalelerle kıyaslanırsa, burun estetiği ameliyatı olan hastalarda bu süreç daha kısadır. Eğer uyulması gereken kurallara, alınacak önlemlere dikkat edilirse, sosyal yaşamın içinde daha kısa sürede bulunabilirler.

Sosyal yaşama dönüş hastanın alacağı önlemlerle kısalabilir

Ameliyatın ardından yeni burun şeklinin görülebilmesi için, en az 6 ay süre geçmelidir. Bu dönemde hastalar burunlarını en küçük bir darbeden korumalı, güneş ışığından kaçınmalıdır. Hamam ve sauna gibi sıcak ortamların içine girilmemelidir. Ameliyattan önce yapılan planlamaya göre oluşturulan yeni burun şeklinin son halini alması için, gözlük takan hastaların belirli bir süre lens kullanması gerekir. Hastalar ameliyattan sonra istedikleri burun şekline kavuştuğunda, kendilerini mutlu hissederler. Bunun devamını sağlamak içinde hastaların iyileşme döneminde hekim kontrollerini aksatmamaları gerekmektedir.

Genel olarak burun estetiği hastaların sosyal yaşamını, aktivitelerini kısıtlamayan bir operasyondur. Hastanın iyileşmesi ilerledikçe, kendisinde sosyal yaşamın içinde olma isteği de artar. Yeni burun şekillerini çevresindekilere göstermek amacında olduklarından, uyulması gereken kurallara daha fazla dikkat ederler. İyileşme ilerledikçe, sosyal yaşamın içinde daha fazla yer alırlar. İyileşme tam anlamıyla 6 ay ile 1 yıla yayılsa da, ilk aşamadaki iyileşme bariz şekilde görülebilir. Burun şeklini genel hatlarıyla görmek daha erkenden mümkün olur. Bu yüzden ameliyat olan kişiler sosyal yaşama daha önce adım atarlar. Yüz güldüren sonuçlar alındığı takdirde, sosyal yaşamda kendilerini daha mutlu hissederler.

Siz de hayatı daha fazla ertelemeyin. Mutlu olmak elinizde.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı