Genel Sağlık Hayatınızı engelleyen ağrılarınız fibromiyalji olabilir

Hayatınızı engelleyen ağrılarınız fibromiyalji olabilir

26.12.2016 - 11:05 | Son Güncellenme:

Fibromiyalji, tüm bedeni etkileyen yaygın ağrılar, halsizlik ve yorgunlukla kendini gösterir. Fibromiyalji işinizden olmanıza neden olabilir!

Hayatınızı engelleyen ağrılarınız fibromiyalji olabilir

Fibromiyalji, tüm bedeni etkileyen yaygın ağrılar, halsizlik ve yorgunlukla kendini gösterir. Hastalık vardır ama tanı alması zordur. Tahlil ve filmlerde problem saptanmaz. Hastalığın en belirgin özelliği ağrılar olsa da fiziksel aktivitedeki düşüş yaşamı çok etkiler. Hastalar başlangıçta fiziksel aktivitelerinin gittikçe azaldığını, sosyal hayattan çekilmeye başladıklarını belirtirler.

Haberin Devamı

Hastalık ilerledikçe ev işleri azalır, eskiden yapabildikleri işler için başkalarından yardım istemeye başlarlar. Daha az çalışma saati olan işler aranmaya başlarlar. En sonunda işinden de olarak çalışamaz duruma bile gelebilirler.

Fibromiyalji Hastasının Anlattıkları: 39 yaşında bir kadınım. 10-11 yaşlarından beri ağrı ve yorgunluk şikayetlerim var. Tahmin edeceğiniz gibi yıllar boyunca her türlü tanıyı gördüm ama çoğu ‘geçer geçer’ türü tanılardı aslında. Dört sene önce, travma sonrası bu şikayetlerim çok ciddileştiğinde, dört farklı doktor fibromiyalji tanısı koydu. Ancak çevremde aynı tanıyı alanları görüyorum ve onlar halen ‘yaşayabiliyorlar’, ben ise sürünüyorum. Profesyonel hayatım bitti, çalışamıyorum. Sosyal çevrem gitti, çok bencilce belki ama başka insanlarla dinleyecek, düşünecek enerjim yok.

Haberin Devamı

Küçük yaşta o kadar yorgun ve o kadar ağrılarla doluydum ki, hiçbir zaman anne olamayacağımı biliyordum. Ben kendime zor bakıyorum, bana muhtaç birine nasıl bakabilirim! Ama tüm fiziki ve ruhsal sorunlar arasında sabahları uyanmak kadar beni zorlayan bir şey yok. Bu hayatım boyunca süren bir sorun. Yıllarca çalışırken yataktan ağlayarak uyanırdım, doktorlar bunu ‘sabah insanı değilsin, dayanacaksın’ diyerek geçiştirdiler.

Şimdi çalışmıyorum ama yine de her sabah saat ne olursa olsun uyanamıyorum. Suçluluk duygusundan dolayı kendimi yataktan atıyorum ama o kadar yorgun ve bitkin oluyorum ki, artık bu hayat bitsin diyorum. İlaçlarımı aldıktan sonra öğleden sonra hayat biraz daha çekilebilir oluyor. Ev işi dahil her türlü işi yapmaya kendimi zorlayarak günlerim geçiyor. Ama o sabahlar yok mu? Bunun nedeni ne olabilir? Hayatım boyunca her türlü yöntemi, yatağı, ilacı denedim ama bu sabahları çektiğim kabus hiç bitmiyor.

Hayatınızı engelleyen ağrılarınız fibromiyalji olabilir

Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyaljide genel vücut sisteminde ciddi düzeyde fonksiyonel yani çalışmasında çöküş vardır. Yapısal bir hasarlanma olmadığı için tetkikler normal çıkar. Bu hastalarda bazı bozucu alanlar (geçirilmiş boğaz enfeksiyonları, sezaryen gibi ameliyatlar, diş çürükleri, eksik kanal tedavileri) yanı sıra bedenin balansının düzenlenmesi ciddi anlamda olumlu iyileşmeler sağlayabilmektedir.

Haberin Devamı

Bozulmuş bağırsak florası içinse yiyecekler konusunda dikkatli davranılmalıdır. Bazı duyarlılık testleri ile saptanan yiyecekler diyetten çıkarılabilir. Öncelikle ciddi bir hastalıktır. Hastaların çoğunlukla maruz kaldıkları “Bir şeyin yok, psikolojik” yaklaşımından vaz geçilmelidir.

Yazarlar