Hayatınızın Sonuna Kadar Formda Kalmak İstiyorsanız Bunları Yapın

Haberin Devamı

Ne güzel oldu değil mi? Sizi hem görüntü hem sağlık açısından rahatsız eden tüm fazlalıkları attınız. Hem ruhsal hem de bedensel olarak hafiflediniz. Bu aşamadan sonra en büyük korkunuzun ne olduğunu tahmin edebiliyorum. Hep kafanızda şu korku var: Ya bir daha kilo alırsam! Bana kalırsa korkmanıza gerek yok. Siz kararlı olduğunuz ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşamsal alışkanlık haline dönüştürdüğünüz sürece bir daha kilo almanız olası değil. İşin püf noktası ipleri sıkı tutmak.

Gelin şimdi sizinle hayatınızın sonuna kadar formda kalmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını paylaşayım. Maddeler halinde sıralacağım bu ayrıntılara dikkat ederseniz, bir daha fazla kilolarla karşılaşmak, savaşmak, o süreci yeni baştan yaşamak zorunda kalmazsınız.

1- Kendinize bahaneler bulmayın: Bu ne demek? Şöyle anlatayım. Hepimiz günlük hayatın telaşı içinde kendimize vakit ayırmakta zorlanıyoruz, bu konuda hemfikirim. Sağlıklı beslenmek için vakit ayırmak gerek. Özellikle de gündüz saatlerinizi bir masanın başında çalışarak geçiriyorsanız bu durum biraz daha zorlaşıyor. Eğer gerçekten de hayatınızın sonuna kadar ya da olabildiği kadar sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız biraz çaba göstermelisiniz. Bunun için yapılması gereken ise "inatçı" olmak. Yani sağlıklı beslenmek ve sağlıklı kalmak için özel olarak vakit ayırmak. Elbette işten dönerken bir yerlere uğrayıp bir şeyler atıştırmak ya da marketten hazır gıdalar alıp fırında birkaç dakikada yenebilir hale getirmek çok kolay. Ama bunun yerine zaman yaratıp sağlıklı yiyecekler hazırlamaya alışmak gerek. Zaten birkaç kez denediğiniz zaman bütün bunların sandığınız kadar çok vakit almadığını da göreceksiniz. Yani özetle "çalışıyorum" ya da "çocuklarıma bakıyorum" diyerek sağlıklı beslenme konusunda verdiğiniz ödünlere bahane bulmayın.

2- Daha çok hareket edin: Biliyorum, bu da çok kolay değil ilk bakışta. Bütün gün çalışıp iş çıkışı da spor salonlarında egzersiz yapacak enerjiniz kalmıyor olabilir. Ama bir daha fazla kilo sorunuyla boğuşmamak için bu konuda da çözümler üretmeniz gerekir. Mutlaka bir spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Bu konuda eviniz ne güne duruyor? Evde yapabileceğiniz ve kaslarınızı güçlendirecek, bedeninizi sıkılaştıracak ve kilo kontrolü sağlayacak egzersizlere eşiniz ve çocuklarınız da katılabilir. Tek başınıza ya da ailece çıkacağınız yürüyüşler hem formunuzu korumaya hem de çocuklarınıza da sağlıklı alışkanlıklar kazandırmaya yardımcı olacaktır. Sözün özü: Hareket etmekten asla vazgeçmeyin. En basiti, her zamankinden daha fazla yürümek için önünüze çıkan her fırsatı değerlendirin.

3- Uykuya önem verin: Bu konuyu danışanlarıma da sık sık hatırlatıyorum. Eğer fazla kilolarınızdan kurtulmayı ya da formunuzu uzun süre korumayı amaçlıyorsanız mutlaka yeteri kadar uyumalısınız. Sadece kilo için değil sağlıklı ve zinde kalmak için de gerekli bu. Neden mi? Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, yetersiz uyku kortizol hormonu düzeyini artırır. Bu da aç hissetmenize yol açar ve olur olmaz saatlerde yiyecek tüketme ihtiyacı duyarsınız.

4- Kendinizi yoksun bırakmayın: İşte bu özellikle ruhsal açıdan önemli bir madde. Eğer hayat boyu fazla kilolarla ve onun yol açabileceği sağlık sorunlarıyla boğuşmak istemiyorsanız kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden yoksun bırakmayın. Bütünsel beslenme anlayışında da bu konu önemli. Bir insanın sadece fiziksel açlığı doyurulmayı beklemez aynı zamanda ruhsal açlığın da doyurulması gerekir. Bir de eğer çok uzun süre sevdiğiniz yiyeceklerden yoksun kalırsanız bir zayıflık anında sınırları aşıp bu tür yiyecekleri dengesiz olarak tüketebilirsiniz. Elbette bunu söylerken size oturun ve ne kadar istiyorsanız o kadar tüketin demiyorum. Onun yerine yüzde 80 ve yüzde 20 kuralını öneriyorum. Yani beslenmenizin yüzde 80 oranında sağlıklı olmasına dikkat edin. Zaman zaman da yüzde 20 oranında ruhsal olarak kendinizi tatmin edecek gıdalarla küçük bir kaçamak yapın. Ama tabii bu kaçamakları fazla da abartmayın.

Bunlar hayat boyu fazla kilo sorunuyla karşılaşmamanıziçin size önerebileceğim küçük ayrıntılar. Ek olarak bazı beslenme kurallarına da dikkat etmek ve bu konudaki disiplini bozmamak gerek.

Gelin onlara da kısaca bir göz atalım:

* Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin
* Sabah kahvaltısı çok önemli. Özellikle protein kaynağı bir sabah kahvaltısını asla atlamayın.
* Hem ana öğünleri hem de ara öğünleri titizlikle uygulayın.
* Yiyeceklerinizi yavaş çiğneyin.
* Yemeklerinizi kendiniz hazırlayın. Mutfakta harcayacağınız birkaç saatlik zaman daha uzun yıllar sağlıklı ve formda yaşam olarak size dönecektir.
* Şekeri hayatınızdan kesin olarak çıkarın. Hazır gıdaların, paketlenmiş meyve sularının şeker deposu olduğunu asla unutmayın ve onlara da mutfağınızda yer vermeyin.

Elbette hayatın karşımıza neler çıkaracağını bilemeyiz. Ama bizim yapmamız gereken bedenimizi değerli bir armağan gibi görüp olabildiğince sağlıklı kalması için çaba harcamak.


BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı