Gündem Hayvan katillerinin cezaları katlanıyor

Hayvan katillerinin cezaları katlanıyor

20.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Çevre Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hızlandırın” dediği Hayvan Hakları Yasası’nı öncelikli gündemine aldı. Yeni düzenlemeyle hayvan katillerine 3 yıla kadar hapis cezası geliyor

Hayvan katillerinin cezaları katlanıyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin son Merkez Yürütme Kurulu toplantısında süratle Meclis’ten geçirilmesini istediği, hayvan haklarını ihlal edenlerin kamu vicdanını rahatlatacak ceza almasını sağlayacak yasal düzenleme için harekete geçiliyor. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, hayvan haklarına ilişkin MHP ve CHP’nin yasa teklifi bulunduğunu, AK Parti’nin de daha önce bu konuda bir çalışma yaptığını anlattı.

Haberin Devamı

‘En kısa süre içinde’

Balta, komisyonun, geçen dönem tüm tarafların görüşlerini aldığını ve yasa taslağı hazırladığını ifade etti. Komisyonun üç gün önce yaptığı toplantıda, taslaktaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve taslağın bir an önce yasalaşması konusunda uzlaşıldığını vurgulayan Balta şunları söyledi: “Hayvan haklarına ilişkin yasanın yakın zamanda çıkacağına inanıyorum. Tüm siyasi parti grupları dinlendi, uzlaşıyla bir kanun metni hazırlandı. En yakın zamanda Meclis’e sevk edilecek.

Cumhurbaşkanımızın hassas davranması yasanın daha hızlı şekilde genel kurula getirilmesini ve yasalaşmasını sağlayacak. Komisyon teklifinde, cezaların daha üst düzeye çıkarılması önerileri var.”

‘Bir an önce çıkarın’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MYK toplantısında “Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları artırın” dedi. Erdoğan hayvanlara işkence yapanlar için de “İnsanlıktan nasibini almamış vicdansızlar” ifadesini kullandı.

Vicdansızlara cezaevi yolu

Hayvan haklarıyla ilgili yeni yasal düzenleme özetle şu hükümleri getirecek:

- Hayvanlara eziyet edenler ya da haklı bir neden olmaksızın öldürenler 4 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Birden çok hayvana karşı bu suçu işleyenin cezası 4.5 yıla kadar çıkacak.

- Nesli yok olma tehlikesi altındaki hayvanı öldürene 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Birden çok hayvana karşı bu suçu işleyenin cezası 10.5 yıla kadar hapis olacak.

- Hayvan dövüştürenler 2 yıl hapis ve para cezasına çarptırılacak.

- Bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara verilen hayvan başına ceza 20 bin liraya çıkarılacak.

- Sahipsiz hayvanları öldürmenin cezası 600 liradan 4 bin liraya, hayvanları acı vererek kısırlaştıranlara ve ev hayvanlarını terk edenlere verilen 200 lira ceza ise 700 liraya çıkacak.

- Ev hayvanlarına kulak, kuyruk kesme gibi müdahalelerde bulunanlara 4 bin lira ceza uygulanacak.

- Hayvanları kanuni istisnalar ve bilimsel gerekçeler dışında yavrulama, gebelik ve süt anneliği dönemlerinde öldürenlere hayvan başına 5 bin lira ceza kesilecek.

Haberin Devamı

Engellilere destek

Güney Amerika ülkesi Paraguay’daki ‘Rescaes’ barınağında veteriner Raul Tuma, sokaktan kurtarılmış engelli hayvanlara kendi imkanlarıyla tekerlekli sandalye yapıyor.

Hayvan katillerinin cezaları katlanıyor

Tilkiyi astılar!

- Kahramanmaraş Andırın’da vicdansızlar bir tilkiyi öldürüp, ayaklarından trafik levhasına astı. Vahşete tepki gösteren mahalle sakinleri, “Bunu yapanlar insan değil” dedi.

- Osmaniye Kadirli’de zehirlenerek öldürülmüş onlarca köpek bulundu. DHA

Yazarlar