Dünya Hazırlıklar başladı

Hazırlıklar başladı

11.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump büyük yankı uyandıran kararının ardından Kuzey Kore lideri Kim ile görüşme için hazırlıkların başladığını duyurdu. İki liderin mayıs ayının sonuna kadar görüşmesi bekleniyor.

Hazırlıklar başladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmeyi kabul etmesinin dünyada yarattığı şaşkınlık devam ederken, Trump dün attığı tweet ile bir anlaşma için hazırlıkların başladığını duyurdu. Trump, “Kuzey Kore ile anlaşma için çalışmalar sürüyor. Gerçekleşirse Dünya için çok iyi olacak. Yer ve zaman henüz belli değil” ifadelerini kullandı. Trump’ın Kim’le görüşmek için hiçbir önşart koşmaması şok dalgası yaratırken bazı siyasi uzmanlar iki öngörülemez liderin baş başa vermesinin nasıl sonuçlanacağıyla ilgili endişeler taşıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump ile Kim Jong-un arasında yapılacağı açıklanan görüşmenin, Kuzey Kore’nin verdiği sözleri yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’dan düzeltme

Beyaz Saray’daki basın brifinginde basın mensuplarının Kuzey Kore ile ilgili sorularını yanıtlayan Sanders, Trump-Kim görüşmesine dair değerlendirmelerde bulundu. “Kuzey Kore tarafından dile getirilen sözler yerine getirilmedikçe söz konusu görüşme olmayacak” diyen Sanders, Kuzey Kore’den “somut” ve “doğrulanabilir” adımlar beklediklerini vurguladı. Buna karşın brifingin ardından Beyaz Saray’daki basın mensuplarına yazılı bir açıklama gönderen Sanders, “Trump ile Kim arasındaki görüşmenin yapılacağını, kendi sözlerinin ‘görüşmenin ön şartlara bağlı olduğu şeklinde yorumlanmaması’ gerektiğini” belirtti. ABD Başkanı Trump’ın, Kuzey Kore lideri Kim’den daveti kabul ettiği ve ikilinin en geç mayıs ayı sonuna kadar bir araya geleceği bildirilmişti. Söz konusu duyuruyu ilk olarak Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD’li yetkililerle görüşmesinin ardından Beyaz Saray’daki basın açıklamasıyla yapmıştı.

Haberin Devamı

Kendi kararı

Öte yandan ABD basınında yer alan haberlerde, Trump’ın görüşmeyi kabul etme kararını hiçbir yetkiliye danışmadan kendi başına aldığı belirtiliyor. Bu durum birçok uzman tarafından eleştirilirken, görüşmenin sonuçsuz kalma ihtimalini artırdığı şeklinde yorumlanıyor. Özellikle ciddi müzakere çalışmaları yürütülmeden en üst düzeyde gerçekleştiirlecek bir görüşmenin büyük bir risk olduğu ifade ediliyor. Başkan Trump, kendisinden önceki ABD başkanlarının Kuzey Kore nükleer tehdidini müzakereler yoluyla çözme çabalarını eleştiriyordu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kim’le zirve yapmanın ABD Başkanı’nın kişisel kararı olduğunu söylerken Trump’ın kimseye danışmadığını ima etti.

Tillerson rahatsızlandı

Afrika turu kapsamında Kenya’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın sağlık problemi nedeniyle başkent Nairobi’deki ilk gün temaslarını iptal ettiği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Steve Goldstein tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Tillerson’ın ülkesindeyken Kuzey Kore gibi önemli meseleler üzerine harcadığı yoğun tempo nedeniyle kendisini iyi hissetmediği, bu nedenle Kenya’daki ilk gün temaslarını iptal ettiği belirtildi. Açıklamada, Tillerson’ın rahatsızlığının çok ciddi olmadığı, iptal edilen ilk gün programlarının daha sonraki günlerde yeniden düzenlenebileceği ifade edildi. Tillerson, Afrika turu kapsamında Etiyopya’nın ardından dün Kenya’ya gelmişti.