Siyaset Hedef 1 milyar $’lık ticaret

Hedef 1 milyar $’lık ticaret

14.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Beraberindeki TBMM heyetiyle dün Belarus’un başkenti Minsk’e giden Yıldırım, iki ülke arasında 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin yakalanması adına çalışmalar yapılacağını söyledi

Hedef 1 milyar $’lık ticaret

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Türkiye ve Belarus, ticarette 1 milyar dolara yaklaşıyor. Ümidimiz, bundan sonra Türkiye-Belarus ilişkilerini daha da ileriye götürecek adımları birlikte atmak” dedi. Yıldırım, TBMM heyeti ile resmi ziyarette bulunmak için üzere dün Belarus’a gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, ikili temaslarının yanı sıra yapımı Türkiye tarafından tamamlanan Minsk Camii’nde incelemelerde bulunacağını ve Türkiye’nin katkısıyla inşa edilen bir anaokulunu ziyaret edeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Belarus’un bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Yıldırım şunları söyledi: “Belarus’la Türkiye’nin dostane ilişkilerinin geliştirilmesi en büyük hedefimizdir. Özellikle son zamanlarda üst düzeyli temasların giderek artması iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin de gelişmesine vesile olmaktadır. Siyasi herhangi bir sorunumuzun olmadığı Türkiye-Belarus ilişkilerinde 1 milyar dolar ticaret hedefimizin yakalanması adına çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. 2019’un ilk çeyreğinde Belarus Cumhurbaşkanı’nın ülkemize bir resmi ziyareti söz konusu olacak. Bizim bu yaptığımız bu ziyaretler bir anlamda 2019’da gerçekleşecek bu ziyaretin bir hazırlığı niteliğindedir.”

Haberin Devamı

Hedef 1 milyar $’lık ticaret

Lukaşenko ile zirve

Yıldırım, basın toplantısının ardından Belarus’a uçtu. Başkent Minsk’te temaslarına başlayan Yıldırım, ilk olarak Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Lukaşenko’nun iki ülke arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalanması hedefi için yapılması gerekenler ele alındı. Kabulün ardından gazetecilere açıklamada bulunan Yıldırım, Türkiye ile Belarus arasındaki ticaret hacminin yıllık 600 milyon doları aştığını aktararak, “1 milyar dolar hedefine yaklaşıyoruz” dedi. Meclis Başkanı, turizm alanında da karşılıklı ilerlemenin devam ettiğini belirterek, geçen yıl Belarus’tan Türkiye’ye gelen turist sayısının 220 bini bulduğunu kaydetti.