Ekonomi ‘Helal gıda’ jelatinini 25 ülkeye ihraç ediyor

‘Helal gıda’ jelatinini 25 ülkeye ihraç ediyor

23.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Helal gıda’ jelatinini 25 ülkeye ihraç ediyor

Tezman Holding’in bir kuruluşu olan Sel Sanayi tarafından üretilen ve Türkiye’nin ilk helal sertifikasına sahip sığır jelatini Seljel markası, ürünlerini 4 kıtada 25 ülkeye ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Sel Sanayi, son teknolojiyle kurduğu fabrikasında üretiminin başlamasının ardından, 2010 yılında Avrupa Birliği’ne O-E-10-0084 numarasıyla akredite olurken 2012 yılında Türk Standartları Enstitüsü’ne başvurarak TSE onaylı ilk helal sertifikasına sahip oldu. 2014 yılında ise Endonezya ve Malezya’da tanınan Helal Certificates Institute’den Helal Gıda belgesini aldı. Ayrıca ISO 9001, BRC V7, OHSAS 18001 kalite belgelerine sahip olan şirket, uluslararası gıda normlarına uygun üretimine, Balıkesir Gönen’de 25 bin metrekare üzerine inşa edilen fabrikasında, yıllık 6 bin tonluk kapasiteyle devam ediyor. Sel Sanayi, Seljel markasıyla üretiminin yüzde 40’ını iç piyasaya sunarken, yüzde 60’ını da başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya’nın 25 ülkesine ihraç ediyor.

Haberin Devamı

Yeni yatırım yolda

SelJel markalı gıda jelatini şekerleme, yumuşak şeker, marshmallow, pişirilebilir paket tatlı üreticileri arasında yer alan dünya devleri tarafından da kullanılıyor.

Sel Sanayi, 2018 ve 2019 yıllarında 50 milyon TL yeni yatırım yaparak üretim kapasitesini ve istihdamını artırmasının yanında, Türkiye’de daha önce üretim yapılmayan yepyeni bir sektöre girmeyi de planlıyor. Şirket cirosunun yüzde 1.5’ini araştırma ve geliştirmeye ayırıyor.


Gıda sanayiinde çok kullanılıyor

Jelatin, sığır hayvanlarının derilerinden hidroliz yoluyla elde edilen saf ve doğal bir proteindir. Jelatin, günümüzde hidrokolloid (su tutucu) ailesindeki en işlevsel gıda öğesi olarak değerlendirilmektedir. Bir gıda ürünüdür ve E kodu yoktur. Eşsiz aminoasit yapısı sayesinde, gıda takviyeleri üretiminde de kullanılmaktadır.

Türkiye’de gıda jelatini, ağırlıklı olarak şekerleme üretiminde jelibon, marshmallow ve toffee tarzı yumuşak şekerlemelerde kullanıldığı gibi, çeşitli süt ve et ürünlerinde, meyve sularında, şaraplarda yer alırken, ilaç sektöründe de yumuşak ve sert kapsüllerin imalinde kullanılıyor. Koruyucu katkı maddesi içermediği için E kodu da bulunmayan jelatin, hayatın hemen her alanında bulunuyor.