Ekonomi Helal ürün pazarında söz sahibi olacağız

Helal ürün pazarında söz sahibi olacağız

20.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaklaşık 4 trilyon dolarlık helal ürün pazarının yüzde 80’inin gayrimüslim ülke firmalarında olduğunu söyledi. Zeybekci, “Helal ürünlerin sadece belgelendirme pazarının büyüklüğü 6 milyar dolar. Bu pazarlara Türkiye ve diğer Müslüman ülke kuruluşlarının yer alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Helal ürün pazarında söz sahibi olacağız

Zeybekci, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile İstanbul’da gerçekleştirilecek Dünya Helal Zirvesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Helal pazarının gıda, kozmetik, sağlık, turizm, finans ve ilaç sektörlerini barındırdığını ve 4 trilyon doların üzerinde bir değere ulaştığını vurgulayan Zeybekci, Türkiye’nin, her geçen gün büyüyen bu pazarda söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Zirve ile eş zamanlı Helal Ürünler Fuarı’nın gerçekleştirileceğini belirten Zeybekci, fuara Müslüman ülkeler yanında gayrimüslim ülkelerden de katılım beklendiğini anlattı.

Haberin Devamı

Standart gelecek

Zeybekci, “Helal Ürünler Fuarı’na yönelik 150 stant için talep geldi. Bunların 40’ını ABD, Avusturya ve Brezilya gibi gayrimüslim ülkelerden firmalar oluşturuyor” diye konuştu.

Zeybekci, helal ürün ve hizmetlere isteyen herkesin helal logosu yapıştırdığını, helal kavramının ne olduğunu bile bilmeden bu logonun kullanıldığını da vurguladı. Belge almanın zorunlu olmadığını vurgulayan Zeybekci, bu durumun HAK faaliyete geçtikten sonra da devam edeceğini vurguladı.

Zeybekci, “İsteyen firma bu belgeyi alacak, istemeyen almayacak. HAK, helal standartlarını da belirlemeyecek. Kurallar, standartlar belirlenmiş durumda. Bunlar İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün belirlediği kurallar çerçevesinde oluşturuldu. HAK, bir ürünün helal olup olmadığına karar vermeyeceği gibi helal belgesi de vermeyecek. Helal belgesi veren uygunluk değerlendirme kuruluşlarını HAK denetleyecek, akredite edecek” diye konuştu.