Helikopter Ebeveyn Misiniz?

Helikopter ebeveyn terimi ilk olarak Dr. Haim Ginott'un 1969 tarihli "Ebeveynler ve Gençler" kitabında , ebeveynlerinin bir helikopter gibi üzerlerinde gezindiğini söyleyen gençler tarafından kullanılmıştır; Terim 2011 yılında bir sözlük girişi olmak için yeterince popüler oldu. Helikopter ebeveynler, bir çocuğun hayatında, sorumlu ebeveynlikten fazla aşırı kontrolcü, aşırı korumacı olan ebeveynlerdir.

Helikopter ebeveynlik bir dizi nedenden dolayı gelişebilir; sonuçlardan korkma, endişe, diğer ebeveynlerden gelen akran baskısı...

Haberin Devamı

İhmal edilmiş veya görmezden gelinmiş olan yetişkinler kendi çocukları ile aşırı uyum sağlayabilirler. Aşırı dikkat ve izleme, ebeveynlerin kendi yetişmelerinde hissettikleri bir eksikliğin giderilmesine yönelik girişimlerdir.

Helikopter ebeveynliğin çocuklar açısından sonuçları nelerdir?

- Azaltılmış güven ve benlik saygısı.''Benim ebeveynim bunu kendi başıma yapmam için bana güvenmiyor.''

- Problem çözme becerisi kazanamazlar. Her yaştan çocuğun problem çözme becerisine ihtiyacı vardır. 5 yaşındaki bir kelimeyi öğrenmeniz gereken bir kelime ya da iş bulamayan 25 yaşındaki bir çocuğunuz olsun, çocukların kendi problemlerini nasıl çözeceklerini bilmeleri gerekiyor. Ebeveynler tüm çocuklarının sorunlarını çözdüklerinde, çocuklar bu değerli problem çözme becerilerini öğrenemezler.

- Helikopter ebeveynlere bağımlı hale gelir; Helikopter ebeveynleri çocuklarına, çocuklarını onlara bağımlı hale getirebilecek kadar çok şey yaparlar. Eğer bir anne, 19 yaşındaki çocuğunu her sabah uyandırırsa, kendisi için bunu nasıl yapacağını öğrenmeyecektir. Ebeveynler, çocukların onlar olmadan nasıl hayatta kalacağını öğrenmelerine yardım etmelidir.

-Artan kaygı.

-Gelişmemiş yaşam becerileri.

Helikopter bir ebeveyn olmaktan nasıl kurtulabilirsin?

Çocuklarınızın yaşam becerisi kazanmasına yardımcı olun, onları kontrollü olarak özgür bırakın.Anne-babalar olarak, çok zor bir işimiz var. Çocuklarınızın fiziksel ve zihinsel olarak yapabilecekleri işleri yapmalarına izin verin...

Haberin Devamı

Şeyma ABAY

Aile Danışmanı

https://www.instagram.com/uzmailedanismani/