Gündem Hem dinledin, hem tutukladın

Hem dinledin, hem tutukladın

13.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Görevden uzaklaştırılan Askeri Casusluk hâkimi Serdar Ergül’ün skandal kararlara imza attığı ortaya çıktı. Şüphelilerle ilgili dinleme kararları veren Ergül, tahliye taleplerini de yetkisi olmadığı halde reddetmiş...

Hem dinledin,  hem tutukladın

HSYK 2. Dairesi’nin, önceki gün görevden uzaklaştırdığı İzmir eski hakimi, halen Gaziantep Hâkimi olarak görev yapan Ergül, “haberdar.com” isimli internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, açığa alınma nedenini bilmediğini, herhangi bir gerekçe sunulmadığını, savunmasının istenmediğini belirterek, HSYK’yı, “Muktedirlerin gölgesi geçicidir. Hukuk normale döndüğünde herkes yaptığının hesabını verecektir” sözleriyle suçladı.

Yetkisiz karar verdi
HSYK’yı eleştiren Ergül’ün, HSYK 2. Dairesi tarafından görevden uzaklaştırılmasına ilişkin HSYK müfettişi tarafından hazırlanan raporda, skandal kararlara imza attığı ortaya çıktı. HSYK müfettişi tarafından hazırlanan raporda, Ergül’ün, “Mesleğin şeref ve onurunu bozan ve mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemde bulunduğu” belirtildi. Raporda, soruşturma kapsamında İzmir 2 nolu Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla tutuklanan şüpheliler Memduh Tosun ve Taner Aydın ile aynı hâkimlikçe yakalama kararı çıkarılan Hasan Ali Okan ve Ramazan Karakayalı’nın avukatlarının tutuklama ve yakalama kararlarına itiraz ettiği belirtildi. Raporda, Ergül’ün, soruşturmanın temelini oluşturan ve usulsüz olduğu belirtilen iletişimin dinlenilmesi kararlarından bir kısmına kendisi tarafından hükmedilmiş olmasına ve CMK’nın 268/3-a maddesinin amir hüküm çerçevesinde yetkili bulunmamasına karşın İzmir nöbetçi 1. Sulh Ceza Hâkimliği sıfatı ile talepleri değerlendirerek, karara bağladığı belirtildi.

Savcılığa da sormadı
Raporda, İzmir 3. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla şüpheliler ve avukatlarının dosya içeriğini inceleme ve belgelerden örnek almasına kısıtlama kararı getirildiği, bu karara şüpheliler ve avukatlarınca itiraz edildiği belirtildi. Raporda, Ergül’ün, bu talepleri de değerlendirdiği ve CMK’nın 33/1. maddesinin açık hükmüne rağmen Cumhuriyet Savcısının bu konudaki görüşünü almadan 2015/530 değişik iş sayılı kararıyla talepleri hükme bağladığı belirtildi. CMK’nın, “Kararların verilmesi usulü”nü düzenleyen 33. maddesinde, “Duruşmada verilecek kararlar, cumhuriyet savcısı, duruşmada hazır bulunan müdafi, vekil ve diğerilgililer dinlendikten; duruşma dışındaki kararlar, cumhuriyet savcısının yazılı veya sözlü görüşü alındıktan sonra verilir” deniliyor.

Haberin Devamı

AÇIĞA ALINAN HÂKİM SERDAR ERGÜL:
Kararlarımın arkasındayım

Kamuoyunda ’askeri casusluk’ ve ’gizli bilgi belge bulundurma’ davası olarak bilinen İzmir merkezli soruşturmayı yürüten şu anda Eskişehir’de görevli İzm ir Özel Yetkili eski Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç ile tutuklama kararını veren Hakim Serdar Ergül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla önceki gün açığa alınmıştı.
Açığa alınan Hakim Serdar Ergül, twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“Bilinmelidir ki dosyada verdiğim tüm kararların arkasındayım, bugün olsa tutuklama kararlarını ve diğer tüm kararları yine veririm. Katillerin, tecavüzcülerin, teröristlerin bile savunma hakkı varken, bana bu hakkın tanınmamasını, kararı alanların vicdanına bırakıyorum.”

‘Vicdanım rahat’
“Açığa alma gerekçesini öğrendikten sonra ayrıntılı açıklamalarda bulunacağım. Ancak bilinmelidir ki; kararlarım ortada ve vicdanım rahat. Bu hukuksuz kararı alan HSYK’ya gelince; muktedirlerin gölgesi geçicidir. Hukuk normale döndüğünde herkes yaptığının hesabını verecektir. Askeri Casusluk dosyasına ilişkin bu hesaptan yaptığım paylaşımları tekrar ediyorum. Bu dosyaya olan inancım bugün daha çok arttı.”
İZMİR DHA

Yazarlar