Gündem Her 100 yaşlıdan 3’ü şiddet görüyor

Her 100 yaşlıdan 3’ü şiddet görüyor

11.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de en kapsamlı yaşlılık araştırmasının sonuçları büyük dikkat çekiyor. Araştırmayı başlatan Prof.Dr. İsmail Tufan, “Ülkemizde her 100 yaşlıdan 3’ü fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor” diyor

Her 100 yaşlıdan  3’ü şiddet görüyor

Türkiye’de bugüne kadar yapılan en kapsamlı yaşlılık araştırması olduğu belirtilen ‘Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırması 2016’ her 100 yaşlıdan 3’ünün aile içinde şiddet gördüğünü ortaya koydu. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan, 2000’de başlayan ve 2023’te sona erecek araştırmanın 2016 yılı verilerini açıkladı. Tufan, araştırmadaki en çarpıcı sonuçlardan birinin bakıma muhtaçlıkta ortaya çıkan içler açısı durum olduğunu belirtti. Türkiye’de 1 milyon 750 bin yaşlı yatalak ve bakıma muhtaç kişi olduğunu belirten Prof.Dr. İsmail Tufan, anne ya da babasının altını temizlemek zorunda kalan erkek ve kadınların oranının ise yüzde 8 olduğunu söyledi.
‘Yüzlerce dava var’
Yaşlıların aile içinde şiddet, istismar ve ihmale uğramalarıyla ilgili 2007’de bilim dünyası ve kamuoyuna açıklama yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Tufan, “Bu konuda adliyeye ve polise intikal etmiş yüzlerce dava var. 2016 çalışmasında bunun artarak devam ettiğini gördük. 2007’de bu sorun yüzde 2.1 idi. Şimdi yüzde 3.6’ya çıkmış. Yani bu demektir ki, Türkiye’de her 100 yaşlıdan 3’ü fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Aile içerisinde bakım veren kişilerden görüyor bu şiddeti. Mesela yaşlıya su verilmiyor altını ıslatmasın diye. Bu da şiddetin bir başka türü” dedi.
Projenin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. İsmail Tufan, “Yeter artık sesimizi duyun. Daha ne yapmamız lazım? Önlemleri bir an önce almamız lazım” diye konuştu.
Bakım sigortası ihtiyacı
Prof.Dr. İsmail Tufan, Türkiye’de ‘Bakım Sigortası’na ihtiyaç olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sorunun tek çözümü bakımda profesyonelleşme ve bakım veren kişilerin bu alanda çalışmasını teşvik etmek. Biz gerontologlar yetiştiriyoruz, çok güzel eğitim veriyoruz, ama onları kamuda istihdam edemiyoruz. Kuşaklararası adalet ve gelecekte daha iyi bir yaşlılık geçirebilmemiz için ortak çalışmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Kitap haline getirilecek
Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırması, 2000’de başladı. Proje, Türkiye’nin 7 bölgesinde 285 kişilik ekiple Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan önderliğinde sürdürülüyor. 16 yıl önce başlayan ve 2023’te sona erecek araştırma tamamlandığında ise kitap haline getirilecek. Bugüne kadar görüşülen yaşlıların yüzde 45’inin erkek, yüzde 55’inin kadın olduğu bildirilirken, yaş ortalamasının ise 71 olduğu ifade edildi. Bugüne kadar 13 bin 500 yaşlıya ulaşan projenin beşinci etabı tamamlandığında Türkiye’nin Gerontoloji Atlası da ortaya çıkmış olacak.