Eğitim Her yabancı öğrenci kişi başı yıllık 40 bin dolar harcıyor

Her yabancı öğrenci kişi başı yıllık 40 bin dolar harcıyor

26.09.2014 - 10:46 | Son Güncellenme:

Uluslararası faaliyetlerin hız kazandığı eğitim sektörü, tanıtıma ayrılan payın son yıllarda artırılmasıyla başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin yabancı öğrenciler için çekim merkezi haline gelmesini sağladı.

Her yabancı öğrenci kişi başı yıllık 40 bin dolar harcıyor

Başını vakıf üniversitelerinin çektiği, Avrupa’dan Türki Cumhuriyetlere, Afrika’dan Çin’e kadar geniş bir yelpazede sürdürülen tanıtım çalışmaları ve yurtdışı fuarlar meyvelerini veriyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin de aralarında bulunduğu gelişmiş ekonomilerin lokomotif sektörü haline gelen uluslararası öğrenciler, Türkiye için de önemli bir kaynak yaratıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türkiye’de her bir yabancı öğrencinin eğitiminden günlük yaşam faaliyetlerine kadar yılda kişi başı ortalama 40 bin dolar harcama yaptığını belirtiyor. Yücel; “Yalnızca biz BAU (Bahçeşehir Üniversitesi) olarak 2 bin 200 yabancı öğrenci sayısına ulaştık. Bu da yılda ülke ekonomisine 80 milyon doların üzerinde katkı anlamına geliyor. Tabii bunun bir de kültürel boyutu var” diyor.

Haberin Devamı

Kurulduğu günden bu tarafa uluslararası çalışmalara ağırlık veren Bahçeşehir Üniversitesi’nde altı öğrenciden birini yabancı öğrenciler oluşturuyor. Yalnızca bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerde ise bu oran yüzde 25. Enver Yücel 2014 – 2015 Akademik Yılı’na lisans bölümlerinde 600, yüksek lisans bölümlerinde ise 150 yeni yabancı öğrenciyle başladıklarını ifade ediyor. Yücel “Hem vakıf hem de devlet üniversiteleri olarak henüz yolun başındayız. Yurtdışı tanıtım çalışmalarımıza her yıl artan oranlarda yatırım yapmamız gerekiyor” dedi.