Futbol Her yerde zirvede!

Her yerde zirvede!

18.01.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

UEFA’nın dün açıkladığı 2016 mali raporunda Galatasaray, Türkiye’nin en çok gelire sahip takımı gösterilirken, borçlulukta da ilk sırayı kaptırmadı. Borç liginde ise Türkiye, Avrupa’da üçüncü sırada yer aldı.

Her yerde zirvede

UEFA, Avrupa futbolunun mali açıdan nabzını tutan yıllık raporunun bu seneki bölümünü yayınladı. UEFA Karşılaştırmalı Raporu, 2016-17 sezonuna ilişkin verileri içerirken, istatistiki verilerde kulüpler ve ülkeler birbirleriyle kıyaslandı. Mali tablolar ise tüm kulüplerin 2017 verileri netleşmediği için 2016’nın mali tablosuna göre hazırlandı.

Haberin Devamı

Gelirler sıralaması ilk 30 kulübün tablosu şeklinde verildi. Türkiye’den iki ekip bu sıralamaya girmeyi başardı. Galatasaray 159 milyon euroluk geliriyle 27. sırada yer alırken, Fenerbahçe 29. basamakta 149 milyon euro ile yer buldu. Sarı-kırmızılılardaki büyüme oranı yüzde 7, sarı-lacivertlilerinki yüzde 37 olarak gösterildi. Fenerbahçe, Fransız Lyon (% 66) ve İspanyol Atletico Madrid’in (% 39) ardından en çok artış yakalayan ekip olarak dikkat çekti.

Kulüplerin net borçlarında ise Türkiye yüzde 6’lık artışla 683 milyon euroda, kıtanın en borçlu üçüncü ülkesi olarak öne çıktı. Kulüp başı 38 milyon euro olan net borçta Galatasaray Avrupa 11.’si olurken Fenerbahçe 150 milyon ile 17., Beşiktaş 142 milyon euro ile 18. sırada yer aldı. Galatasaray (- % 9) ve Fenerbahçe’nin (- %10) borçları değişim gösterirken, Beşiktaş ise (% 7) artış elde etti.

Haberin Devamı

Sosyal medyada üç büyükler, 20’şerlik listelere girmeyi başardı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş hem twitter, hem de Facebook’ta listeye isimlerini yazdırdı. Kıta çapında futbolcuların twitter’da, kulüplerin ise Facebook’ta daha popüler oldukları notu düşüldü.

Fenerbahçe, Avrupa’da sitesi en çok ziyaretçi çeken 9. kulüp olurken, sıralamada Galatasaray ancak 19. sırada yer buldu. Ancak iki kulübümüz de yurt dışından en az ziyaretçi bulan olarak dikkat çektiler.

UEFA gelirlerinde artış
UEFA’dan gelen gelirlerde Türkiye toplamda altıncı, oransal olarak yedinci basamakta yer aldı. Yüzde 136’lık artışla 70 milyon euroya ulaşan geliriyle Türkiye, birinci sıradaki İspanya ve sonrasında İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa’nın ardından geldi.

Biletler el yakıyor

Türkiye bilet gelirlerinde Avrupa yedincisi oldu. Kulüp ortalaması 4.8 milyon euro, toplamı 86 milyon euro olarak verilen hasılatlarda yüzde 20’lik bir artışa imza atıldı. İngiltere, Almanya, İspanya bu istatistikte başı çeken ülkeler oldu.
Süper Lig, en çok seyirci çeken ligler için hazırlanan 10’luk listeye giremedi. İlk 10’da Premier Lig ilk sırada konumlandı.
Menajerler uçtu!
Raporun en çarpıcı bölümlerinden biri, futbolcu menajerlerinin kazandığı paralar olarak dikkat çekti. 2013-2017 arası dönemde gerçekleşen 2 bin transfer üzerinden yapılan değerlendirmede, ortaya çıkan rakamlar, raporun ilgili bölümünde ‘uçmuş’ olarak nitelendirildi.
Bu transferlerde menajerlerin aldıkları toplam komisyon ücreti 1 milyar 270 milyon euro oldu. Bu miktar, bu transferlerde harcanan bonservisin yüzde 12.6’sı olarak gösterildi. Bahse konu olan ve bu dönemdeki tüm transferlerin yüzde 40’ı olduğu belirtilen 2 bin transferde 261’i İngiltere, 191’i İtalya olmak üzere başı çeken ülkeler olurken, Türkiye’den de 51 transfer bu değerlendirmenin içerisinde yer aldı.
Yayın gelirinde Avrupa’da 6.
Yayın gelirlerinde Türkiye, Avrupa altıncısı oldu. İngiltere’nin başını çektiği listede 286 milyon euroluk gelirle bulunan Türkiye’nin bir önceki döneme göre yüzde 7’lik artış gösterdiği tespit edildi. Bu kazançtan kulüp başına düşen 15.9 milyon euro olarak verilirken, ülkedeki kulüplerin gelirlerinin yüzde 39’unun bu kalemden geldiğinin altı çizildi.
En pahalısı G.Saray’da
Cim-Bom, Avrupa’nın en pahalı 8. biletlerini satarken, Türkiye’de de formasını en pahalıya pazarlayan kulüp oldu. Bilet fiyatlarında Fenerbahçe 16, Beşiktaş ise Avrupa’nın 18. sırasında görüldü.
En pahalı formalar, 87 euroluk ortalamayla İsviçre kulüplerinin olurken, Türkiye’de ise ucuzlar arasında dikkat çekti.
Galatasaray’ın forması 75 euro ile pahalılar arasında görülürken, Bursaspor ile Göztepe ise 25’er euro ile taraftarlarını üzmedi.
15 milyon açık
Süper Lig 2017 yazında ülke dışına transferde 95 milyon euro harcayıp, 80 milyon euro kazandı ve 15 milyon euroluk bir zarar görüldü.
Buna karşın Avrupa sıralamasında Portekiz, ülke dışından 231 milyon euro kâr sağlarken, İngiltere ise ülke dışına fazladan 772 milyon euro ödedi. İngiltere 2. Ligi’nin ise yurt dışı alışverişinde 13 milyon euro kâr sağladığı dikkat çekti.