Sonbaharın gelişi henüz sıcaklıkların düşüşü bakımından hissedilmese de İstanbul’daki pek çok mekan yeni sezon için kapılarını açmaya başladı. Üstelik de baş döndürücü bir yoğunlukla. Çarşamba sabahı Yapı Kredi Kültür Sanat binası geçirdiği tadilatın ardından kapılarını açtı. Ortaya harikulade bir yapı çıkmış. Beklediğimize değmiş. Bir süredir sanat açısından ıssızlaşan İstiklal Caddesi’nin yeniden o görkemli günlerine dönüşünün habercisi olur umarım bu olay.

Tadilat nedeniyle Yapı Kredi koleksiyonunun epeydir göremediğimiz eserleri de yeniden ziyaretçilere açılmış oldu. Açılış sergisi olan ve sanat merkezinin koleksiyonlarının yer aldığı Sarmal, ilhamını yeni binanın mimarisinden almış. Dev cam cephe sokakla bağınızı koparmamanızı sağlıyor. Yapının bu özelliği bana Paris’te bulunan Centre Pompidou binasını hatırlattı. Kuşkusuz binanın en görkemli eserlerinden biri İlhan Koman'ın Akdeniz heykeli.

Haberin Devamı

Macar Kültür Merkezi dolu dolu...

Hemen bir gün sonra da Kağıthane’de bulunan Macar Kültür Merkezi’nde 15. İstanbul Bienali ile eş zamanlı düzenlenecek olan “Kişisel Alan” sergisi açıldı. İçinde pek çok Macar sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi 15. İstanbul Bienali’nin “İyi Komşu” başlığıyla uyumlu olan sergi 12 Kasım’a kadar açık. Burada sergiye ek bir parantez açmak istiyorum.

Macar Kültür Merkezi ilk olarak İstiklal Caddesi’nde açılmıştı. Gördüğüm gün epey heyecanlanmıştı. Kültürünü merak ettiğim ve sevdiğim Macaristan ile Türkiye arasında bir köprü olan merkezin açılması heyecan vericiydi. Sonrasında Macar Kültür Merkezi, Kağıthane’ye aynı zamanda Macaristan Başkonsolosluğu’nun olduğu binaya taşınma kararı aldı. Bina ve kullanım şekli oldukça güzel. Sergi salonları, Macarca dil kursu sınıfları ve Macar Sineması’ndan örneklerin gösterileceği sinema salonu kullanıma açık durumda. Ortaya çok iyi niyetli ve sanat dostu bir proje çıkmış. İstanbullulara düşen, Macar Kültür Merkezi’ne hak ettiği ilgiyi fazlasıyla vermek. Taksim, Şişli, Yenikapı ve Eminönü’nden otobüsle Macar Kültür Merkezi’ne varmak oldukça basit.

Haberin Devamı

Öte yandan bu hafta sonu sürecek olan Contemporary İstanbul ve 15. İstanbul Bienali de kentin sanat hayatına yetişmesi güç bir canlılık katacak. Tavsiyem önceliği Conteporary İstanbul’a vermeniz. Ne de olsa 15. İstanbul Bienali 12 Kasım’a kadar açık. Üstelik bu yılki konsepti icabı tüm bienal alanları yürüme mesafesinde.

Buna ek olarak Bomonti’deki Babylon da yeni sezonunu Cumartesi gecesi düzenleyeceği bir parti ile açıyor. Baba Zula ve Korhan Futacı partinin en önemli isimlerinden birkaçı. Babylon Avlu yaz boyunca açık olsa da esas konser alanını özlemişiz.

Sadece Cumartesi yapılabilecek etkinliklere devam edelim. Taksim, Galata, Karaköy ve Beşiktaş’ı kapsayan İstanbul Rooftop Festival, şehrin en önemli mekanlarında eş zamanlı müzik etkinliklerinin gerçekleşeceği bir etkinlik olacak.

Son olarak Arter’de açılan “Canan, Kaf Dağı’nın Ardında” sergisinin de 24 Aralık’a kadar ziyarete açık olduğunu hatırlatalım.

Şimdi sıra İstanbullular’da, İstanbul’un hakkını vermede…

Haberin Devamı