Gündem Hızır İlyas Köşkü'ne zarar verenlere savcılık incelemesi

Hızır İlyas Köşkü'ne zarar verenlere savcılık incelemesi

28.11.2017 - 17:46 | Son Güncellenme:

Kayseri'de, Hıdırellez Tepesi'nde bulunan Anadolu Selçuklu Devleti döneminden kalma Hızır İlyas Köşkü'nün duvarlarına sprey boya ile yazı yazıp, esere zarar verenleri yakalamak için savcılık inceleme başlattı.

Hızır İlyas Köşküne zarar verenlere savcılık incelemesi

Merkez Kocasinan ilçesi Erkilet Mahallesi'ndeki Hıdırellez Tepesi olarak bilinen bölgede bulunan Hızır İlyas Köşkü'nün bakımsız hali ve duvarları üzerindeki sprey boya ile yazılmış yazılar, büyük tepki toplamıştı. Bazı araştırmacılar, köşkün o dönem göğüs hastalıklarına karşı bir şifahane olarak kullanıldığını, bazıları ise Selçuklu sultanlarının dinlenmek için burada kaldıklarını öne sürdü. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1242 yılında yapıldığı ifade edilen köşkün ecdat eseri olduğunu ifade eden MHP Talas Meclis Üyesi Abdullah Çelebi, yetkilileri köşke sahip çıkılması için göreve davet etti.

Haberin Devamı

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Tarihi köşkün içler acısı halinin gündeme gelmesinin ardından Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hareke geçti. Konuyu gündemine alan Kurul, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu gelişmenin ardından savcılığın tarihi yapının çevresinde tespit yapacağı ve delil arayacağı bildirildi. Köşkün duvarlarına yazı yazanların tespit edilmeleri halinde ağır ceza mahkemesinde yargılanacağı belirtildi. Savcılığın çalışmalarını bitirmesinin ardından köşkün restorasyonuna geçileceği öğrenildi.

'RESTORASYON KARŞILIĞINDA UZUN SÜRELİ KİRALAYACAĞIZ'

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir, bundan sonraki süreçle ilgili bilgi verdi. Merkez Kocasinan Belediyesi ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Seçilir, kalıcı çözüm için çalıştıklarını vurgulayıp, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Söz konusu yapı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bir şahsa kiralanmış durumda. Kiralama süresi Aralık ayı itibarıyla bitiyor. Şahıs burada birtakım projeler ortaya koymuş, projeleri de kabul görmüş ancak maddi imkânsızlıklar yüzünden bu projeleri hayata geçirememiş. Aylık bin küsur lira kira ödüyor. Kirasını da aksatmadan ödemiş ancak istediğini yapamamış. Bölge özellikle kış şartlarında ulaşımın sıkıntılı olduğu bir bölge aynı zamanda. Biz Kocasinan Belediyesi ile daha önce de bu tarihi yapı konusunda görüşmeler yapıyorduk. Şu anda da Belediyemize teşekkür ediyorum, tarihi yapıya sahip çıkmak için proje hazırlıyorlar ve bizimle işbirliği içindeler. Bundan sonraki süreçte Hızır İlyas Köşkü'nü Kocasinan Belediyemize restorasyon karşılığında uzun süreli kiralama yaparak, teslim edeceğiz. Bu yapıyı böylece korumaya çalışacağız. Belediyemizin de desteği ile ortaya güzel bir iş çıkacaktır. Belediyemiz oranın sosyal amaçlı kullanılmasına yönelik projeler hazırlıyor. İnşallah güzel bir çalışma ortaya çıkacak."

Seçilir, ayrıca, tarihi yapılara yönelik saygısızlığın kabul edilemez olduğunu belirtti. Seçilir, "Genel Müdürlüğümüz de bu konuda hassas davranıyor. Bunun yanında inşallah tarihe bu saygısızlığı yapanlar tespit edilir ve gerekli cezaları alırlar. Verilen cezalar da bu konuda önleyici olur. Tarihi korumak herkesin görevi. Bu nedenle vatandaşlarımızdan da bu konuda destek istiyoruz. Bu gibi saldırıları gördüklerinde bizlere ya da kolluk kuvvetlerine ve ilgili birimlere haber versinler" diye konuştu.

Haberin Devamı