Ekonomi ‘Hong Kong’a yatırım pulu

‘Hong Kong’a yatırım pulu

23.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Elektronik gönderi alanında Asya bölgesinde büyümek isteyen PTT, Hong Kong merkezli PAL Express’in yüzde 15’ini devraldı. PTT bu yolla global arenada kendisini yukarı taşımayı hedefliyor

‘Hong Kong’a yatırım pulu

PTT, Hong Kong’un taşımacılık firması PAL Express’in yüzde 15’lik hissesini 1 dolar karşılığında devraldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT’nin dünya markası olma yolunda attığı adımlardan birine imza atıldığını açıkladı. İnternet ve teknolojinin posta sektöründe kuralları yeniden yazdığını hatırlatan Arslan, PTT’nin de bu değişim sürecinde büyümek için çok sağlam adımlar attığını vurguladı. Türkiye için bu yıl 50 milyar liralık e-ticaret pastasından bahsedildiğine dikkati çeken Arslan, bu konuda PTT’nin önemli bir rolünün bulunduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

PTT atağa kalktı

“PTT kendisini yenileyerek, 177 yıllık tarihinden aldığı güçle dünya markası olma yolunda önemli mesafeler katetti” diyen Arslan, şöyle devam etti: “Kurum 4.602 işyeri. 2.252 ‘PTT Matik’ler aracılığıyla hizmet sağlıyor. 2002 öncesi peş peşe yaşanan krizler nedeniyle birçok yerleşim yerinde bankacılık ve finans hizmeti veren kuruluşların kapandı. Buralarda oluşan açığı PTT karşılamaya başladı. Bugün hiçbir bankanın bulunmadığı 1.792 yerleşim yerinde PTT Bank’ın, hiçbir ATM’nin olmadığı 175 yerleşim yerinde de PTT Matik var. PTT bugün itibariyle 396 kurum ve kuruluşun 552 ayrı işlemini yerine getirirken, aylık 95 milyon işlem gerçekleştiriyor.”

Kazan-kazan dönemi

Bakan Arslan, PAL Express işleminin 1 dolar karşılığı olmasının nedeniyle ilgili olarak şunları kaydetti: “PAL Express tarafından bakarsanız, marka değerinden yararlanmak adına PTT’yi bu işin içine almış olmak tam tersine belki PTT’den para almak değil, para vermeyi gerektirir. Özellikle e-ticaretle ilgili potansiyelden bahsettik. e-ticaret bir tuşla işlem yapılan bir portal. Ürünü ulaştırma araçlarını kullanmaksızın ve fiilen götürmeniz lazım. Henüz onu ışınlayamıyoruz. O yüzden de bu kadar önemli olan ulaştırma, lojistik kısmını tecrübeli PAL Ekpress marifetiyle yapma kabiliyeti kazanmış bir PTT’den bahsediyoruz. Her iki kurum da ‘kazan kazan’ politikası çerçevesinde bu işbirliğini yapıyorlar. Hisse devrini yaparken 1 lira sembolik bedelle bu işlemi yapıyoruz.” Öte yandan Arslan, PAL Ekpress’in herhangi bir borcunun olmadığını da açıkladı.

Haberin Devamı

‘Hong Kong’a yatırım pulu

‘İşbirliğimiz büyüyecek’

PAL Express Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Lau ise şirketin bölgesinde elektronik ticaret ve havayolu ticareti alanında piyasa lideri olduğunu söyledi. Lau, e-ticaretin gelecek yıllarda geleneksel ticaretin önüne geçeceğini belirterek, “Ortaklığımızı daha da ileri bir seviyeye taşıyacağımıza eminim. Ortaklığımız sayesinde PTT’nin e-ticaret çalışmalarını Asya’ya doğru yaygınlaştırmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

PAL Express ile daha önce satış acenteliği sözleşmesi imzalanmış ve PAL Express ve THY aracılığı ile Uzakdoğu’dan gerek Türkiye gerekse diğer ülkeler adına transferler yapılmaya başlamıştı. Bu ortaklık sayesinde PTT uluslararası e-ticaret gönderilerinin taşınması ve tesliminde 67 ülke arasında 7’nci sıraya yükseldi. Bugün bu ortaklığı bir adım daha ileriye taşıyoruz.

Haberin Devamı