Dünya İdlib hareketliliği

İdlib hareketliliği

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Soçi mutabakatı uyarınca İdlib’de silahsız bölge için çalışmalar sürüyor. Peskov, İdlib’de mutabakatın uygulandığını belirtirken, bazı grupların buna uymadığı gözleniyor.

İdlib hareketliliği

Suriye’nin İdlib vilayetinde Türkiye ile Rusya arasında varılan Soçi mutabakatı uyarınca, silahsız bölge kurulması için cihatçı gruplara ağır silahlarını çekmeleri ve bölgeden ayrılmaları için verilen süre sona ererken, hareketlilik sürüyor.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Soçi mutabakatının uygulamaya koyulduğunu belirterek “Elbette bazı zorluklarla karşılaşılması doğal, ancak Rus ordusu da Türk ortaklarımızın çalışmalarından memnuniyet duyuyor” dedi. Peskov, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Rus ordusundan raporlar aldıklarını belirterek “Bu raporlara göre mutabakat uygulanıyor. Elbette bazı zorluklarla karşılaşılması doğal ancak Rus ordusu da Türk ortaklarımızın çalışmalarından memnuniyet duyuyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül’de Soçi’de bir araya gelerek İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki ateşkesin korunması konusunda mutabakata varmıştı.

Tersine adım!

Haberin Devamı

Öte yandan mutabakatı tanımayan El Kaide bağlantılı Hurras El Din, Ensarud Din, Ensarul İslam ve Ensar Tevhid Tugayları, Suriye hükümet güçlerine saldırmak için ortak operasyon odası kurdu.

İdlib’de cihatçı örgütlerin ağır silahlarını teslim edip bölgeden çıkmasının beklendiği aşamada, dört cihatçı örgütten tam tersi hamle geldi. Sputnik’in Özgür Suriye Ordusu kaynaklarından edindiği bilgilere göre, dört örgüt silah bırakmayıp silahsız bölgeden de çekilmedi. Dört grup, İdlib kırsalında Suriye ordusuyla müttefiklerine saldırmak için ortak operasyon odası kurdu. Hama kentinin batı kırsalında bulunan Suriye ordusuna ait Curin askeri kampına yönelik düzenlenen ağır silah saldırılarına ait birtakım görüntüler de servis eden dörtlü oluşum, silahsızlanma bölgesinden çekilmeyerek savaştıklarının mesajını verdi. Hurras El Din, ayrıca bir açıklama yayımlayarak, Rusya ile Türkiye arasında varılan Soçi mutabakatını kabul etmediklerini ve silahlarını çekmeyeceklerini duyurdu.

Jeffrey, Suriyeli muhaliflerle görüştü

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’deki ziyareti kapsamında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkilileriyle görüştü. SMDK’den yapılan açıklamaya göre, SMDK Başkan Abdurrahman Mustafa, görüşmede “Soçi mutabakatı çok olumlu bir adımdı. Türkiye’ye çabalardan dolayı çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.