Gündem İftar yaparken dikkat edilmesi gerekenler

İftar yaparken dikkat edilmesi gerekenler

16.05.2018 - 17:20 | Son Güncellenme:

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Ramazan ayı olması sebebiyle iftar sofraları tüm aile üyelerini bir araya getirdiğinden özenle hazırlanmakta. Peki özenle hazırladığımız iftar sofralarında iftar yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

İftar yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Ramazan’da İftar sofralarımız nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Bir Ramazan klasiği olarak iftar sofralarımız sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz özel sofralardır. Bu sofralar aile üyelerini bir araya topladığından özenle kurulur. Fakat elbette ki iftar soframızı kurarken çeşitliliğe ve lezzete gösterdiğimiz özen kadar özen göstermemiz gereken başka konular da var. Peki, iftar yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ramazan’da iftar sofraları genellikle diğer aylara göre çeşit bakımından daha zengin olur. Neredeyse bir kültür ürünü halini alan iftar sofralarının çeşit bakımından zengin olması doğru mudur?

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre ramazanda iftar sofralarının sahip olması gereken bazı özellikler var. Bu özelliklerden en önemlisi sofrada bulunan yiyeceklerin ağır yiyecekler olmamasıdır. Gün içerisinde vücudumuza besin girmediğinden iftar yaparken vücudumuza sindirilmesi zor ve yağlı yemekler almak uzun vadede mide ve sindirim sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple iftar yaparken tükettiğimiz besinlere dikkat etmekte fayda var.

Haberin Devamı

Ramazan’da iftar sofraları besleyici ve sindirimi kolay besinlerden oluşmalıdır. Besinlerin lezzeti kadar vücuda etkileri de önemlidir. Mide ve sindirim sorunları yaşamamak için bir besin türü ağırlıklı beslenmek yerine tüm besin türlerinden tüketmekte fayda var. Ramazan’da ilk olarak iftar yaparken dikkat etmememiz gereken şey tükettiğimiz besinler olmalıdır.

İftar yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ve iftarda ne yapmalı?

Gün içerisinde susuz kalacağımız için iftarda ilk yapmak isteyeceğimiz şey su içmek olacaktır. Fakat uzmanlar bu konuda uyarıyor. İftar yaparken dikkat etmemiz gereken bir diğer şey midemiz boş iken iftara su ile başlamamak. İftara su ile başlamak pek de iyi bir yol değil. Bunun yerine öncelikle midemizi yumuşatacak bir çorba ya da bir hurma yemekte fayda var. Bununla birlikte suyu aralıksız bir şekilde içmek yerine iftar sofrasında yemek boyunca yaymakta ve sahura kadar düzenli bir şekilde su içmekte fayda var.

İftar yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da hızlı ve çok fazla yemek yemektir. Gün içerisinde aç kalan vücudumuz kaybettiği enerjiyi bir an önce almak isteyecektir. Bu normaldir. Fakat iftar yaparken yemekleri dengeli ve normal bir hızda tüketmek sağlık açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Ramazan’da iftar yaparken her besinden tüketmeye özen gösterirken meyve tüketimini de ihmal etmemek önemlidir. Bu susuz kalan vücudunuz için bir takviye olacaktır.

İftar yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus sofraların mütevazi olmasıdır. Bu ayda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi israf ve fazlaca tüketimin olmamasıdır. Hem sağlık açısından hem de manevi açıdan buna dikkat etmek önemlidir. Fazla çeşitli besin tüketimi vücudun yorulmasına, sindirim yapamamasına sebep olabilir. Bununla birlikte ramazanın en önemli özelliklerinden biri olan israftan kaçınma da ibadet açısından önemli bir yer tutmaktadır.