Gündem İğne yaptırmak orucu bozar mı?

İğne yaptırmak orucu bozar mı?

24.05.2018 - 17:11 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının 9. Gününe geldiğimiz bu günlerde insanların merak ettiği ve araştırdığı konulardan birisi de iğne veya serum taktırmanın orucu bozup bozmayacağı oluyor. Peki, Diyanet bu konu hakkında neler diyor?

İğne yaptırmak orucu bozar mı

İğne yaptırmak orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Ramazan Ayı boyunca oruç ibadetini hatasız bir şekilde yerine getirmek isteyenler hangi durumların orucu bozup bozmadığını araştırıyorlar. En sık sorulan sorulardan birisi de iğne yaptırmanın orucu bozup bozmadığı oluyor. Eski fukahanın anlayışına göre iğne yaptırmak orucu direkt olarak bozuyordu. Yani herhangi bir şekilde ayrım yapılmıyordu. Fakat Diyanet’in yaptığı yeni açıklamaya göre; orucun bozulup bozulmayacağı yapılan iğnenin kullanış amacına göre değişiklik gösterir. Enjeksiyon genel olarak; ağrıyı dindirmek, herhangi bir hastalığı tedavi ettirmek, vücudun direncini arttırmak, gıda vermek gibi durumlarda yapılmaktadır. Gıda veya keyif verici grubuna girmeyen enjeksiyonlar yeme ve içme eylemiyle aynı anlama gelmediğinden kişinin orucunu bozmayacaktır. İslam dini, Ramazan Ayı süresince hasta yani tedavi görmesi gereken kişilere müsaade ettiğinden tedavi amaçlı iğne olacak kişilerin oruçlarını kazaya bırakması doğrudur. Fakat kişi Ramazan Ayı’nda oruç ibadetini yerine getirmek istiyorsa iğnelerini iftardan sonraya bırakması önerilir. Eğer ki kişinin böyle bir imkanı yoksa tedavi amaçlı olarak iğnelerini yaptırması orucunu bozmaz. Fakat gıda ve vitamin amaçlı yapılan iğneler ile ağızdan alınan aşı orucu bozacaktır.

Haberin Devamı

Serum taktırmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın serum taktırmaya yönelik yaptığı açıklamalarda; serum taktırmanın orucu kökten bozduğu söylendi. İğne yaptırmanın aksine tedavi amaçlı olsa da serum taktırmak iğne ile gıda takviyesi almak anlamına geldiğinden orucu bozmaktadır. Serum taktırmak aslında bakıldığından din açısından vücuda kan verilmesi ile benzerlik gösterir. Niyetli olduğu halde serum taktırmak zorunda kalan ve orucu bozulan kişinin orucunu kazaya bırakması gerekmektedir. Ani bir şekilde hastalanan ve serumla tedavi görmesi gereken kişilerin dışında kalanların hastalıkları sona bulana kadar orucu en baştan kazaya bırakmaları daha uygun olacaktır.