Gündem İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır ?

İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır ?

16.04.2018 - 14:48 | Son Güncellenme:

İkametgah adresinizi belirli bir süre içerisinde değiştirmeniz yasal kapsam içerisinde yer alıyor. Adres bilgilerinizi değiştirmezseniz ceza ile karşılaşma riskiniz bulunuyor. Bu nedenle evinizi taşıdıktan sonra mutlaka adresinizi değiştirmek için başvuru yapmanız gerekiyor.

İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır

İkametgah adresinizi değiştirmek için önceden muhtarlığa şahsen başvuru yapmanız gerekiyordu. Yeni yönetmelik ile artık adresinizi değiştirmek istediğinizde muhtarlıklar yerine nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız yeterli oluyor. Ayrıca bu işlemi e-devlet sistemi üzerinden de yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Adres Değişikliği E-Devlet Üzerinden Yapılabiliyor

Adresinizi değiştirmek istediğinizde e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Nüfus müdürlüğü kısmından adres bilgisi güncelleme alanını seçerek ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz. Tüm aileniz için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer şifreniz yok ise ilgili PTT kurumlarından e-devlet şifresini belirli bir ücret ödeyerek alabilirsiniz. Daha sonra sisteme giriş yaparak adres bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. Eğer zamanında adres değişikliği yapmazsanız 480 TL gibi bir ceza ila karşılaşabilirsiniz. Bu tutarı ödememek için zamanında bildirim yapmanız yararınıza olacaktır.
Nüfus Müdürlüklerine Başvuru Yapabilirsiniz

Haberin Devamı

E-Devlet sistemini kullanmak istemiyorsanız alternatif olarak bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Eğer başvuru yaptığınız süre içerisinde adresinizde başkası kayıtlı görünüyor ise o adrese taşındığınızı belirli bir fatura veya adınıza kayıtlı bir belge ile ispatlamanız istenecektir. Adres değişikliği yaptıktan sonra ikametgah belgenizi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Bunun için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yoktur.

Zamanında Yapılmayan Bildirimlere Ceza Geliyor

Adresinizi değiştirdikten sonra zamanında yapılmayan bildirimlere belirli bir ceza veriliyor. Bu ceza tutarı 480 TL’ den başlayarak 963 TL’ye kadar çıkabiliyor. Evinizi taşıdıktan sonra ister e-devlet üzerinden isterseniz de bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak ilgili değişiklik talebinizi iletebilirsiniz. Değişiklik tüm aile fertleriniz için de yapılıyor. İlgili işlemi online olarak yapabilmeniz zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olacaktır. Bu nedenle e-devlet sistemini tercih edebilirsiniz. E-devlet sistemine birçok bankanın internet sitesi ya da mobil uygulamaları üzerinden de bağlanabilirsiniz.