Siyaset İkiyüzlü yaklaşım

İkiyüzlü yaklaşım

27.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın HDP’nin Köln’de düzenlediği mitinge izin vermesine tepki gösterdi.

İkiyüzlü yaklaşım

Dışişleri açıklamasında, “Terör örgütü PKK’nın sembolleri ve Almanya’daki uzantılarının katılımıyla gerçekleşen söz konusu mitinge izin verilmesi, çifte standardın en son örneğini oluşturmaktadır” denildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Almanya’nın, üçüncü ülke siyasetçilerinin buradaki seçmenleriyle buluşmasını yasaklayan bir karar aldığı hatırlatılarak, Türkiye’nin, demokrasiyle bağdaşmayan bu düzenlemeyle mutabık olmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Açıklamada, bunun yanı sıra, Türk hükümeti yetkililerince, bu düzenleme hilafına adım atılmayacağı ancak getirilen yasağın tüm siyasi partiler için ayrım gözetilmeden uygulanması beklentisinin Alman makamlarına iletildiği kaydedildi.

Türkiye’den bir siyasi partinin Köln kentinde seçim mitingi düzenleyeceği öğrenildiğinde, Alman makamlarına bu hususun hatırlatıldığı ve gerekli uyarılarda bulunulduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

‘Şiddetle kınıyoruz’

“Bütün bunlara rağmen bugün (dün) Almanya’nın bu şekilde bir faaliyete müsaade etmesinin açıklanabilir ve kabul edilebilir yanı bulunmamaktadır. Terör örgütü PKK’nın sembolleri ve Almanya’daki uzantılarının katılımıyla gerçekleşen söz konusu mitinge izin verilmesi, çifte standardın en son örneğini oluşturmaktadır. Şiddetle kınadığımız bu ikiyüzlü yaklaşım ne demokrasiyle ne terörle mücadeleyle ne de Türk-Alman ilişkilerinde normalleşme beklentileriyle bağdaşmaktadır.”

Haberin Devamı

Terörü himaye ediyor

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Almanya’nın, terör örgütü yandaşları tarafından yapılan mitinge izin vermesi, demokrasi ve hukuk anlayışıyla bağdaşmaz” diye konuştu.

Resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Alman makamlarının izniyle terör gösterisi yapıldığına dikkat çeken Çelik, şunları vurguladı: “Hukuk ve demokrasi anlayışı açısından mücadele edilmesi gereken terör faaliyetlerine, resmi makamlar eliyle izin verilmesi artık hiçbir mazeretle izah edilemeyecek şekilde terörün himaye edilmesi anlamına gelmektedir. Terör örgütleri arasında iyi ya da kötü gibi ayrım yapan demokrasilerin kendi meşruiyetlerini zayıflatmaktan başka iş yapmadıkları açıktır. Terörü himaye ederek kendi demokrasilerine kendileri saldırmış oluyorlar. PKK terör örgütünün himaye edilmesi Alman makamlarının izniyle gerçekleşmektedir. Alman makamları açıkça bir terör örgütünün Avrupa’nın ortasında faaliyet yapmasına izin vermektedir. Bu faaliyetlere izin verenler, kendi demokrasi ve hukuk anlayışlarını bu örgütlerin hizasına yazmaktadır. Terör insanlık suçudur. Terör gösterisine izin verenler insanlığa karşı işlenen suçlarla mücadele ettiklerini iddia edemezler.”

TÜRKİYE KARŞITI SLOGANLAR

24 Haziran seçimlerine yönelik Türk siyasetçilerine kampanya yasağı getiren Alman makamları, HDP’nin Köln’de miting yapmasına göz yumdu. Mitingin başlamasıyla açılan terör örgütü PKK paçavraları, polisin uyarısı ile indirildi. Meydandakiler, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine sloganlar attı. Köln’de, Temmuz 2016’da düzenlenen “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” öncesi alınan ani mahkeme kararıyla, Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle halka hitap etmesini yasaklayan Almanlar, dünkü mitingte, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın sesli mesajının dinletilmesine izin verdi. Öte yandan Türkiye’nin tepkisi üzerine mitingte HDP sözcülerinin konuşmasına izin verilmedi. Programda yer alan Tuğba Hezer ve Ahmet Yıldırım konuşma yapamadı. l KÖLN AA, DHA