Siyaset İlçe seçim kurulları yoğurdu üfleyerek yedi

İlçe seçim kurulları yoğurdu üfleyerek yedi

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir seçimlerini sandık kurullarının usulsüz oluşumunu gerekçe göstererek iptal etmesinin ardından, 23 Haziran’da yenilenecek seçim için ilçe seçim kurulları, sandık kurullarını belirlemede oldukça “temkinli” davrandı.

İlçe seçim kurulları yoğurdu üfleyerek yedi

İlçe seçim kurullarının sandık kurulu başkan ve üyelerine ilişkin listeyi oluşturmadan önce YSK’nın 6 Mayıs’taki iptale ilişkin ‘usulsüz görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması’nın da yer aldığı kısa kararını göz önünde bulundurarak en küçük tereddütte bile YSK’dan görüş aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, İstanbul ilçe seçim kurulları, özellikle sandık kurullarında görev alabilecek kamu görevlileriyle ilgili YSK’dan görüş talep etti. Bazı ilçelerin “ücretli öğretmenleri görevlendirebilir miyiz?” diye sorduğu, bazı ilçelerden de “İmamlar görev alabilir mi” sorusunun geldiği öğrenildi. YSK, bu çerçevede ilçe seçim kurullarına, kamu görevlisi olmamaları nedeniyle ücretli öğretmenlerin sandık kurullarında başkan ve üye olamayacağını bildirirken, imamların “kamu görevlisi” olarak bu kurullarda başkan ve memur üye olarak görev alabileceklerini bildirdi.

Liste partilerde

Bir ilçe seçim kurulunun ise “Kaymakamlıktan 4 bin kişilik liste geldi? Bu sayı sandık kurulu başkan ve üyelikleri için yetmez. Dışarıdan görevlendirme yapalım mı?” yönünde görüş sorduğu, YSK’nın bu ilçe seçim kuruluna da, sahip olunan sandık sayısı dikkate alındığında bu rakamın yeterli olacağını vurgulayarak “Kaymakamlık listesinin esas alınması” yanıtını verdi.