Siyaset İlçelerdeki düğümü liderler çözecek

İlçelerdeki düğümü liderler çözecek

15.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP ve İYİ Parti, daha önce 21 büyükşehir için kurulan seçim işbirliğinin genişletilmesine yönelik müzakerelerde sona geldi.

İlçelerdeki düğümü liderler çözecek

Edinilen bilgilere göre gelinen aşamada, 21 büyükşehir için kurulan ittifaka, iki büyükşehir ve 20 il daha ekledi. Bu çerçevede, Kahramanmaraş ve Malatya’da CHP adaylarının desteklenmesinde uzlaşıldı. İYİ Parti’nin, CHP’nin yönetimde olduğu Edirne, Kırklareli, Yalova, Çanakkale, Sinop, Giresun, Zonguldak ve Burdur’un yanı sıra Bolu, Kırşehir, Artvin, Bilecik, Bartın ve Erzincan’da da CHP adaylarını destekleyeceği bildirildi. Anlaşma kapsamında CHP’nin ise Kırıkkale, Isparta, Düzce, Nevşehir, Afyonkarahisar ve Osmaniye’de aday çıkarmayarak İYİ Parti adaylarını destekleyeceği kaydedildi. Elazığ, Yozgat, Sivas, Rize, Aksaray, Kilis ve Amasya’da nasıl bir strateji izleneceği konusunun da hala müzakere edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

İki partiden heyetler, iş birliğine gidilen büyükşehirlerin ilçeleri için yürütülen görüşmeleri de büyük oranda tamamladı. Daha önce anlaşmazlık yaşanan Antalya’nın Kepez ilçesinin CHP’de kaldığı, karşılığında İYİ Parti’ye Aksu ilçesinin bırakıldığı öğrenildi. Ancak Ankara’nın Etimesgut ve Muğla’nın Bodrum ilçelerinin hangi partide kalacağı konusu henüz netlik kazanmadı. İstanbul’un Üsküdar ilçesi konusunda da anlaşmazlık yaşandığı kaydedildi. Heyetlerin bu ilçelerdeki tıkanıklığı aşamadığı bu nedenle nihai kararın genel başkanlar Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener’e bırakıldığı bildirildi.

MYK’da ‘seçim güvenliği’ sunumu

CHP MYK, dün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının büyük bölümünde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Türkiye Kürtleri vurursa onları ekonomik olarak mahvederiz” açıklaması değerlendirildi. Toplantıda, Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “seçim güvenliği” çalışmalarına ilişkin MYK’ya bilgi verdi. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de son dönemdeki YSK kararlarına ilişkin sunum yaptı. Toplantıda, ekonomideki son gelişmeler de masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

İzmir’de Soyer bir adım önde

Şu ana kadar, “beş grup” halinde 628 adayını açıklayan CHP, yarın yapılacak PM toplantısında, “altıncı grup” adaylarını belirleyerek kamuoyuna ilan edecek. Bu çerçevede, İYİ Parti ile görüşmelerde CHP’de kalması kesinleşen bazı il ve ilçelerin adaylarının açıklanması bekleniyor. Toplantıda, uzun süredir merak edilen İzmir adayının da belirleneceği ifade ediliyor. İzmir adaylığında Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan arasında bir tercih yapılacağı kaydediliyor. Parti kulislerinde Soyer’in adaylıkta bir adım önde olduğu yorumları yapılıyor. Toplantıda, İstanbul ve İzmir’de CHP’nin yönetimde olmadığı belediyelerin adaylarının da açıklanabileceği belirtiliyor. Ancak bu kentlerin CHP’li ilçelerinin adaylarının bir sonraki PM’ye kalacağı konuşuluyor. CHP yönetimi, önümüzdeki hafta PM’yi son kez toplayarak aday belirleme maratonunu tamamlamayı hedefliyor.