İleri Anne Yaşı (Metarnal Yaş) Gebeliği

Haberin Devamı

Son yıllarda ülkemizde yapılan araştırmalara göre önce; 'kariyer ve sosyal şartların uygun hale gelmeli’ sonra ‘çocuk’ diyen kadınların oranının artmakta olduğu gözlenmiştir. 37 yaş üzeri gebelikler ‘İleri Anne Yaşı Gebeliği’ kategorisine dahil edilmektedir. Yaş itibari ile belirli risk faktörlerini taşıyor olmanızdan ötürü rutin kontrollerinizi aksatmamanız, hekiminizin sizden istemiş olduğu tetkikleri mutlaka yaptırmanız bebeğinize giden sağlıklı giden yol için oldukça önemlidir.
Özellikle 40 yaş ve üzeri gebeliklerde ilk 12. hafta kritik ve önemlidir. Bu dönemde düşük tehdidi 20’li yaş gebeliklerine oranla daha fazla ön plana çıkabilmektedir. Hekiminizin bu dönemde, gerekli gördüğü takdirde isteyebileceği genetik testler veya rutin tetkikler olabilmektedir. Hekiminiz bu sonuçları sizi ve fetüsü ayrı ayrı ele alarak değerlendirecek, en sağlıklı şekilde gebeliğinize devam etmenize yardımcı olacaktır. Sizler de bu süreçte hekiminize, tedavi sürecine uyarak destek olabilirsiniz.
İLERİ ANNE YAŞ GEBELİĞİNDEKİ RİSKLİ DURUMLAR
Kromozom anomalili (Down Sendromlu) bebek doğruma riski artar.
Düşük riski olduğu gibi, erken doğum ve dış gebelik riski de yüksektir.
Hipertansiyon ve diyabet gibi durumlar gebelik ile ön plana çıkabilir. Bu durumlar bebek için riskli olabileceğinden yakın takip önemlidir.
Çoğul gebelik olasılığı yüksektir.
Düşük doğum ağırlıklı bebekler söz konusudur.
Ölü doğum riski 20’li yaşlardaki kadınlara oranla 2-3 kat fazladır.
İleri anne yaşı gebeliğinde komplikasyon olasılığı yüksek olduğundan sezaryen olasılığı yüksektir.

Bilim ve teknoloji her ne kadar çok fazla ilerlemiş olsa da, hiçbir dönemde risk sıfır olmayacaktır. Bu nedenle hekiminizin tavsiyeleri ve birlikte düzenli takipleriniz ile bu riskleri minimuma indirmek mümkün olacaktır.
Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı