Dünya İlerleme raporuna erteleme

İlerleme raporuna erteleme

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu AB’ye aday ülkelerin ilerleme raporlarının yayın tarihini mayıs ayına erteledi. Raporlar, Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası yayınlanacak

İlerleme raporuna erteleme

İlerleme raporuna erteleme
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülkelerin ilerleme raporlarının yayın tarihini erteleme kararı aldı. Avrupa Komisyonu, söz konusu ilerleme raporunu son iki yılda olduğu üzere nisan ayında yayınlamayı hedefliyordu. Ancak Almanya, Fransa ve Belçika’nın yapmış oldukları girişimler sonucunda Avrupa Komisyonu, Türkiye dahil tüm aday ülkelern ilerleme raporlarını mayıs sonunda yayınlama kararı aldı.

Haberin Devamı

Komisyona yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Almanya, Fransa ve Belçika gibi ülkeler ulusal düzeyde popülist sağ partilerin yükselişinden çekiniyor. AB’ye aday ülkelerin raporlarının da, yabancı düşmanı sağ ve aşırı sol partiler tarafından süistimal edilebileceğinden çekinen Almanya, Fransa ve Belçika, söz konusu ilerleme raporlarının 23-26 mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri sırasında propaganda malzemesi yapılmasından duydukları çekinceleri dile getirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de, AB’ye aday ülkelerin ilerleme raporlarının AP seçimlerinden sonra yayınlanmasını karara bağladı.

Türkiye’ye avantaj

Komisyona yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre AB’ye aday ülkelerin raporlarının ertelenmesi, Türkiye açısından da önemli ve Ankara’nın yararına olabilir. Aynı kaynaklar, raporun zamanında yayınlanması halinde, Türkiye raporunda yer alan olumsuz unsurların aşısı sağ partiler tarafından Hollanda, Avusturya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde kullanılacağı, suistimal edileceği ve AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileceğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Raporun ertelenmesi ile birlikte Türkiye’ye doğal olarak temel hak ve özgürlükler alanında daha fazla reform yapması için vakit tanınmış olduğu, bu alanlarda atılacak adımların da ilerleme raporunda olumlu bir şekilde yer alması için de önemli bir fırsat olduğuna dikkat çektiler. Bununla birlikte Türkiye’deki yerel seçinlerin mart ayının sonunda geçekleştirileceğini hatırlatan AB yetkilileri, Türkiye ile AB arasında hem Ortaklık Konseyi’nin hem de AB-Türkiye yüksek düzeyli ekonomik diyaloğun düzenleneceğini, bu dönemde de Ankara’nın ekonomik reformlar ile AB yönünde atacağı adımların kesinlik kazanmasıyla, bu hususların ilerme raporunda olum şekilde yer alabileceğine dikkati çekti.

Avrupa Birliği Konseyi’nin, Romanya’nın dönem başkanlığının noktalanacağı Haziran 2019 tarihinde AB Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde, genişleme stratejinin çerçevesini belirleyip sürdürmeyi hedefleyen raporu da kabul etmesi bekleniyor.