İLİŞKİNİZE TEKNOLOJİ DETOKSU YAPIN

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor- tabii yönetimini ve seçimlerimizi iyi yaparsak. Akıllı telefonlar, bilgisayar, internet, sosyal medya, uygulamalar, oyunlar, mesajlar, uyarılar..

2016 verilerine bakarsak günümüzün neredeyse 4 saat 15 dakikasını bilgisayar veya tablet üzerinden, 2 saat 30 dakikasını da mobil cihazlar üzerinden internette geçiriyoruz. Neredeyse 7 saat çevrimiçiyiz. Bu kadar süreyi başka neye veriyoruz? Eşimize? Çocuklarımıza? Kendimize? Sağlığımıza?

Mesela günde yarım saat spor yapıyor muyuz, çocuklarımızla birebir keyifli bir oyun oynuyor muyuz, sevdiğimiz bir kitabı okuyor muyuz, sağlıklı yemekler pişiriyor muyuz?

Haberin Devamı

Tabii bunun bir de ilişkisel boyutu var.

Pek çok çift günümüzde vakitsizlikten, kalite zamanın eksikliğinden, sekste bile ayıracak süreleri olmadığından yakınıyor. Hayat streslerini yatak odasının kapısında bırakamamaktan, önsevişmeye bile hallerinin kalmadığından, sekste konsantre olamamaktan, tensel çekimi ve uyumu yaşamamaktan şikayet ediyorlar.

Cinsellik modern hayatta "oldu bitti" anlayışıyla yaşanıyor. Herşey hızlandı, seks de. Cinselliğin birbirine zevk verme, birbirini tanıma, bağ kurma, duygusal olarak yakınlaşma işlevleri geri planda kaldı. Çiftler belli bir cinsel rituel ediniyor. Bu ritüel çoğu zaman onları en kısa yoldan sonuca taşıyacak davranışları içeriyor. Yeniliğe, keşfe, heyecana, meraka yer yok. Zaten görüldüğü gibi zaman da yok. Seks sorunlarını yada seksin nasıl iyileşebileceğini konuşmaya vakit yok. Partnerler, birbirlerine ayırdıkları bu kısa zaman diliminde eşlik görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Sonra tekrar kaldıkları yerden modern hayata devam.

Neden her 4 çiftten biri aseksüel evlilik yaşıyor? Modern hayatın etkisi olabilir mi?

Hem kendimiz hem de ilişkimiz için arada bir teknoloji detoksu yapmamız lazım.

  • Gerçek ihtiyaçları ve keyfi ihtiyaçları ayırt edin. Keyif de hayat tatmini için gerekli ama buna verdiğiniz süre ve enerjiyi iyi ayarlarsanız.
  • Haberleşme ve iletişimi flört için kullanın. Eşinizle gün boyu temas halinde kalın. Bu akşam daha kolay iletişim ve bağ kurmanızı sağlayacaktır.
  • Eşinizle olduğunuz vakitlerde mümkün olduğunca dikkatinizi ona verin. Bir yandan onu dinleyip bir yandan arkadaşlarınızla mesajlaşmanız çok güç. Beyin tek seferde ancak bir şeye odaklanabilir.
  • Cinsellik pek çok çift için yatak odasından önce başlar. Kaliteli bir sohbet, fiziksel ve duygusal temas cinsellik için olumlu sinyaller üretir. Bunları bir lüks değil gereklilik olarak görün.
  • Yatak odasındaki konsantrasyon düşmanlarını azaltın. Cep telefonunu kapatın, bilgisayar ve tableti kaldırın, sosyal medya ve diğer uyarı mesajlarını duymayın.
  • Önsevişme kadın için de erkek için de cinsellik için gereken zihinsel konsantrasyonu ve fiziksel hazırlığı sağlar. Uyarılma ve orgazm için gerekir. Bunu es geçebileceğiniz gereksiz bir aktivite olarak görmeyin.
  • Eşinizle heyecan, merak ve keyif hislerini paylaşın, bunları cinselliğe taşıyın. Cinsellik fiziksel ve duygusal yönden tatmin getirdiğinde mutluluk hormonu salgısı sağlar, stres ve depresyonu azaltır.
  • Gerçek yaratıcılık ve tatmin için boşluk gerekir. Arada teknolojiye birkaç gün ara verin. Bırakın biraz sıkılın. Belki birlikte yapmaktan hoşlanacağınız bir aktivite aklınıza gelir, uzun zamandır vakit bulamadığınız bir şeyi yaparsınız veya konuşmaya fırsat bulamadıklarınızı paylaşırsınız.

Kısacası hayatınızın üçte birini internete verirken bir kez daha düşünün. Ana odaklanıp, tam da o vakit, o saniye, bulunduğunuz anın tadını çıkarmak size neler katardı? Eşinizle ilişkiniz, cinsel hayatınız bundan kazançlı çıkar mıydı?

Haberin Devamı