Siyaset İlk adımı ABD atmalı

İlk adımı ABD atmalı

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Döviz kurundaki dalgalanmaların nedeninin ekonomik değil siyasi olduğunu söyleyen TBMM Başkanı Yıldırım, krizin çözümü için hâlâ fırsat olduğunu, ancak ilk adımı ABD’nin atması gerektiğini söyledi

İlk adımı ABD atmalı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, döviz piyasalarında bir şer kampanyası sonucu yaşanan dalgalanmaların ekonomik değil, siyasi olduğunu söyledi. Çözüm için fırsat olduğunu, ilk adımı ABD’nin atması gerektiğini belirten Yıldırım, Meclis olarak hükümetin ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Yıldırım, 10. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Türkiye’de bulunan büyükelçilerle Çankaya Köşkü’nde kahvaltıda bir araya geldi. Yıldırım, döviz kurundaki dalgalanmaya ilişkin de şunları kaydetti:

Son günlerde milli paramız Türk lirası üzerinden ekonomimize yönelik bir saldırıyla karşı karşıyayız. Döviz kurundaki dalgalanmalar, Türkiye’nin ekonomik göstergeleriyle izah edilemiyor. Dolayısıyla bu gelişmelerin temeli ekonomik değil, siyasidir. Ülkemize yönelik bir şer kampanyasının sonucudur. Türkiye siyasi hesaplarla yapılan ekonomik dayatmalara kapalıdır. Dost, hasım herkes bunu böyle bilmelidir. Birtakım asimetrik hamlelerle hasmane sözlerle Türkiye’yi hizaya getirmeye çalışma, dayatma yapma sevdasından bir an önce vazgeçmeleri çözüm için yegane yoldur. Amerikan yönetimi bir takım söylemlerle yaptırımlarla Başkanın sorumsuz tweetleriyle istediğini yaptırmaya çalışmak yerine yasalarımıza saygı çerçevesinde çözüm aramalıdır. Halen çözüm fırsatı olduğunu, çözüm için konuya suhuletle yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ilk adımı atması ve tutarlı bir noktaya gelmesi gereken Amerikan yönetimidir. Milletimiz oynanan oyunu, olan biteni gayet net şekilde görmektedir. 1,5 asırdır ülkemiz üzerinde oynanan ve binbir kılıkta karşımıza çıkan oyunlara artık karnımız toktur.”

Haberin Devamı

‘İlkel baskılar’

Yıldırım, vatandaşların geleceğimize yönelik sistematik bir saldırı altında olduğumuzu gayet iyi gördüğünü dile getirdi. 15 Temmuz’da, hain FETÖ darbesiyle sonuç alamayanların bu kez de hüsrana uğramaya mahkum olacağını ifade eden Yıldırım, “Milletimiz, böyle durumlarda dayanışma içinde olma, gerekirse fedakarlık yapma konusunda kararlıdır. Biz de Gazi Meclis olarak, hükümetimizin ihtiyaç duyduğu her türlü düzenlemeyi, parti ayrımı gözetmeksizin, milli şuur içerisinde yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha buradan ilan ediyorum” dedi.

Türkiye’ye karşı bu yapılanların, yarın başkasına da yapılabileceğini açıkça gösterdiğine işaret eden Yıldırım, “Hukuk dışı tutumlara ve ilkel baskılara, uluslararası camianın Kudüs meselesinde olduğu gibi hep birlikte ses vermesi, tepki koyması gerekmektedir. Dünyanın doğusundan batısına, uzak doğudan Avrupa’ya, bütün dost ve müttefikler, NATO ülkeleri çağdaş değerleri paylaşan bütün ülkeler bu keyfilik, bu aymazlık karşısında sesini daha da gür şekilde yükseltmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öncelik terör

Yıldırım, konuşmasında terörle mücadelenin Meclis’in önceliği olduğunu söyledi. Yıldırım, “FETÖ ile mücadelede, bu karanlık örgüt hakkındaki gerçeklerin muhataplarınıza ve bulunduğunuz ülkelerin kamuoyuna aktarmaya devam etmenizi istiyorum” dedi.