Dünya Çin ilk kendi yapımı uçak gemisini dünyaya gösterdi

Çin ilk kendi yapımı uçak gemisini dünyaya gösterdi

26.04.2017 - 09:41 | Son Güncellenme:

Güney Çin Denizi'nde konumunu güçlendirmeye çalışan Çin yönetimi ilk kendi üretimi olan uçak gemisini büyük bir tören eşliğinde suya indirdi.

Çin ilk kendi yapımı uçak gemisini dünyaya gösterdi

Çin’in ikinci ancak ilk kendi üretimi olan uçak gemisi Çin Merkez Televizyonu tarafından canlı yayın eşliğinde tüm dünyaya tanıtıldı.

Haberin Devamı

Dört bir yanına asılan bayraklarla suya indirilen uçak gemisinin adı henüz açıklanmadı. Teknik özellikleri da belirtilmeyen geminin 001A sınıfı uçak gemisi olduğu ve ağırlığının 50 bin tonu bulduğu biliniyor.

Gemide silah montaj aşamasına geçilecek. Ayırca sistem yüklemeleri yapılacak ve santral kurulacak. Uçak gemisinin 2020 yılından önce ordu envanterine katılması planlanıyor.

Pekin yönemtimi ilk uçak gemisi ‘Liaoning'i Eylül 2012'de orduya teslim etmişti. Eski adı Varyag olan ‘Liaoning’in platformu Ukrayna'dan alınmıştı. Gemi 304,5 metre uzunluğunda ve 37 metre genişliğinde.

İHTİLAFLI SULARDA EGEMENLİK TARTIŞMASI

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalarda hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek tartışmalı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Çin, ilk kendi üretimi olan uçak gemisini yapmasıyla bölgede nasıl gelişmeler yaşanacağı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Pekin yönetimi Güney Çin Denizi’nde Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

ABD ise ihtilaflı Güney Çin Denizi'nin seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dahil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor.

Washington tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden Çin'e uluslararası hukuku ihlal ettiği ve bölgeyi askerileştirdiği suçlamasında bulunuyor.