Ekonomi İlk türk siha ihracatı!

İlk türk siha ihracatı!

15.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İlk türk siha ihracatı

Türkiye, kısa süre öncesine kadar ABD ile İsrail’e bağımlı olduğu insansız hava aracı (İHA) teknolojisinde büyük bir başarıya imza attı. Zeytin Dalı Harekatı’nda da etkin bir biçimde kullanılan silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2, Katar’a ihraç edildi.

Haberin Devamı

ABD ile İsrail’in terörle mücadelede en etkili araçlardan biri olan İHA ve SİHA’ların satışı ve kiralanması konusunda çıkarttığı zorluklar, Türkiye’nin bu alanda dünyanın sayılı ülkesinin sahip olduğu teknolojiye kavuşmasını sağladı. Terörle mücadelede aktif olarak kullanılan ve iki yıl önce TSK ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün envanterine giren Bayraktar ve ANKA tipi SİHA’ların sayısı 17’e çıktı. Türkiye, yüzde 96 yerlilik oranı ile ürettiği İHA ve SİHA sistemlerinde, ihracat aşamasına geldi.

6 tane satılacak

Katar’ın başkenti Doha’daki düzenlenen DIMDEX 2018 Deniz Savunma Fuarı’nda Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Katar Hava Kuvvetleri Keşif ve Gözetim Merkezi Komutanı ve İHA Komitesi Başkanı Tuğgeneral Muhammed Owaida Al-Ramzani ve Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın katılımı ile imza töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

İlk türk siha ihracatı

Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu büyüklükte ilk kez gelişmiş hava platformu ve yardımcı sistem ihracatı için önemli bir adım atıldı.

Sözleşme kapsamında 1 yıl içerisinde 6 adet Silahlı Bayraktar TB2 Hava Aracı Platformu, 3 adet Yer Kontrol İstasyonu Sistem ve ekipmanları ile İHA Eğitim Simülatörü, Katar’a teslim edilecek.