Ekonomi İmalat ve ihracata dev KGF desteği geldi

İmalat ve ihracata dev KGF desteği geldi

23.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet için imzalanan protokolün 55 milyar liralık bir limiti kapsadığını belirterek, “Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceğiz” dedi.

İmalat ve ihracata dev KGF desteği geldi

Hazine destekli kredi garanti uygulaması kapsamında yeni kefalet limiti tahsisine ilişkin Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu (KGF) AŞ arasında, Hazine Müsteşarlığı’nda imza töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Geçen yıl 200 milyar liralık kefaletle 218 milyar liralık kredi kullandırıldığını bildiren Şimşek, “Yüzde 7’ye kadar bir kaybı karşılayacağımızı taahhüt ettik. Şu ana kadar bu oran yüzde 1’in oldukça altında” dedi.

55 milyar TL kaynak

Cari açığı daha sürdürülebilir tutmak için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceklerini belirten Şimşek, “50 milyar lirası daha önce kullanılmamış, 5 milyar lirası geri dönüşler. Bu ilk aşama. Yılın sonraki kısmında diğer geri dönüşler de devreye girecek. Geri dönüşleri kullandıracağız” dedi. İmalat sanayisi yatırımlarını önceliklendirdiklerini belirten Şimşek, 55 milyar liranın yaklaşık 25 milyar lirasının imalat sanayisine, 15 milyar lirasının da ihracatçıya kullandırılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bütçeye etkisi son derece sınırlı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Zeytin Dalı Harekatı’na ilişkin, “Piyasalara mesajım, bunun bütçeye, ekonomiye etkisi son derece sınırlı” dedi.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin terörle mücadelede yeni bir safhada olduğunu belirterek, Suriye’ye yönelik dar kapsamlı operasyonun bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

‘Meşru bir dava’

Geçen yılki vergi indirimlerine rağmen bütçe hedeflerini tutturduklarını vurgulayan Şimşek, gelecek dönemde hem mali disiplini koruyacaklarını hem reform yapacaklarını hem de Türkiye’ye yönelen tehditlerle en güçlü şekilde mücadele edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Yatırımcılara mesajım, onlar rahat olsunlar, bu sınırlı ve etkili bir harekat. İnşallah kısa sürecek. Bu operasyon Türkiye’nin meşru, haklı bir davası. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde terör kaynaklı şoklara karşı dayanıklılığını artıracak bir operasyon. Çünkü biz terör tehdidini sınırlamak ve bertaraf etmek için bunu yapıyoruz.”

Mehmet Şimşek’in konuşmasının ardından Hazine Müsteşarlığı ile KGF AŞ arasında 55 milyar liralık limiti kapsayan kefalet için protokol imzalandı.