Genel Sağlık İnce bağırsak hastalıklarına kameralı teşhis

İnce bağırsak hastalıklarına kameralı teşhis

09.07.2015 - 13:31 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Osman Ersoy, ince bağırsak hastalıklarında kameralı teşhisin önemini belirterek, "Kapsül kamerası ile 8 saat kayıt alıyor. Böylelikle sebebi bilinmeyen kanamada kanamanın yeri veya sebebi, demir eksikliğinin nedeni, crohn hastalığı, ince bağırsak tümörleri başta olmak üzere pek çok hastalık saptanabiliyor’’ dedi.

İnce bağırsak hastalıklarına kameralı teşhis

Teknoloji ilerledikçe çoğu hastalığa teşhis koymak da kolaylaşıyor. Özellikle ince bağırsak hastalıklarında çoğu zaman teşhis koymak zor olabiliyor. Crohn, ülseratif kolit de bu hastalıklardan sadece ikisi. Üst gastrointestinal sistem endoskopi ile alt gastrointestinal sistem ise kolonoskopi ile incelenebilirken, orta kısımda doktorların görmekte zorluk yaşadığı yaklaşık 6 metre uzunluğunda ince bağırsak kısmı bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu kısmın görülmesi için küçük hap şeklinde içine kamera yerleştirilmiş kapsül, hastaların ve doktorların imdadına yetişiyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Osman Ersoy, bu işlemin 'kapsül endoskopi' olarak adlandırıldığını kaydetti.

Ersoy,‘‘Kapsül endoskopi ince barsak mukozasını değerlendirmek için geliştirilmiş non-invaziv görüntüleme yöntemidir. Kapsül endoskopi sistemi; kapsül, kayıt cihazı ve bilgisayar sisteminden oluşmaktadır. Kapsül 26x11 mm boyutunda ve 3-4 gr ağırlığındadır. Kapsülün içerisinde ışık kaynağı, pil ve fotoğraf çekme ünitesi yer almaktadır. Kapsül saniyede 2 fotoğraf çekebilmektedir.

Haberin Devamı

Çekilen fotoğraflar radyo dalgaları ile kayıt cihazına ulaşarak burada depolanmaktadır. Kapsülün pil ömrü yaklaşık 8 saattir. Bu sürenin sonunda fotoğraf çekme işlemi sona ermektedir. Kayıt cihazında depolanan fotoğraflar özel geliştirilmiş programlar ile bilgisayar ortamında video haline dönüştürülmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Osman Ersoy, kapsül endoskopinin teşhis edilemeyen ince bağırsak hastalıklarında öneminin büyük olduğunu kaydederek, "Sebebi belirlenemeyen gastrointestinal kanama, demir eksikliği anemisi, crohn hastalığı, ince barsak tümörleri, herediter polipozis sendromları (Familiyal Adenomatöz Polipozis Sendromu, Peutz Jegher Sendromu), çölyak hastalığı başta olmak üzere tüm ince barsak hastalıklarında ince barsak mukozasının değerlendirilmesi için kullanılabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Ersoy, işlem öncesi 12 saat açlık ve sıvı diyet uygulandığını, ayrıca hastaya ilaçlar ile bağırsak temizliği uygulandığını belirterek, "Hasta kayıt bilgileri bilgisayara giriliyor. Daha sonra kayıt cihazı hasta üzerine bağlanıyor. Daha sonra hasta kapsülü yaklaşık bir bardak su ile içiyor. Böylece işlem başlatılmış oluyor. Hastanın hastanedeki işi bitmiş oluyor. Hasta günlük aktivitelerine dönebiliyor.

İşine gidebiliyor, sporunu yapabiliyor. Hastanın işlemden sonra yaklaşık 2 saat sonra su içmesine, 4 saat sonra da yemek yemesine izin veriliyor. Hasta bu esnada hiçbir şey hissetmiyor. Kapsül insan vücudunda ince barsak peristaltik hareketleri ile ilerlediğinden normal dışkılama ile atılıyor. Kapsülün pil ömrü 8 saat olduğu ve daha fazla fotoğraf çekemediği için 8 saat sonra kayıt cihazı hastadan çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Kanamanın olup olmadığı ve ince barsak lezyonunun olup olmadığı değerlendirilerek kayıt ediliyor. İnce barsak darlığı olan veya darlık şüphesi olan hastalarda, hamilelerde ve kalp pili olan hastalarda yapılmamaktadır. Yutma problemi olan hastalarda ise özel kapsül tutucu endoskoplar ile kapsül mideye bırakılarak işlem gerçekleştirilmektedir’’ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ersoy, kapsül endoskopinin mide hastalıklarının teşhis edilmesinde kullanılmadığının altını çizerek, "Maalesef kapsül hastalar tarafından yanlış anlaşılmaktadır. Kapsül endoskopi mide için uygulanmamaktadır. Özellikle sebebi belirlenemeyen gastrointestinal kanamada kapsül endoskopisi yapılmasının şartı, önceden endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinin yapılıp kanamanın nedeninin veya yerinin tespit edilememiş olmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Osman Ersoy, kapsül endoskopi ile ilgili geri ödeme ile ilgili sorun olduğu belirterek, bunun en kısa sürede çözümleneceğine inandığını vurguladı.

Yazarlar