Siyaset İnce’den tüzük kurultayı atağı

İnce’den tüzük kurultayı atağı

18.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakibi olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, bu kez 9-10 Mart’ta yapılacak tüzük kurultayı için harekete geçti.

İnce’den tüzük kurultayı atağı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının ve milletvekili adaylarının parti üyeleri tarafından belirlenmesini, üst üste iki seçim kaybeden genel başkanın istifa etmesini öneren İnce, bu talepleri için imza kampanyası başlattı. İnce, “Çok az zamanımız kaldı ama parti üyelerinden 100 bin imza toplamayı hedefliyorum” dedi. Kılıçdaroğlu’nun kurultay çağrısını, “ani bir karar” olarak nitelendiren İnce, “Neden bu kadar ani bir kurultay çağrısı yapıldığını herkes biliyor. Herkesin gözünün önünde oluyor bunlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

İnce, önceki gün twitter üzerinden, “üyelerimize çağrı” başlığıyla bir açıklama yaparak, martta yapılacak tüzük kurultayı için girişim başlattı. İnce, partililerin imzasına sunduğu çağrı metniyle, “Cumhurbaşkanı adayı ve milletvekili adaylarının parti üyeleri tarafından belirlenmesini, üst üste iki genel seçimi kazanamayan genel başkanın istifa etmesini” önerdi.

Hedef 100 bin imza

İnce, konuya ilişkin Milliyet’e yaptığı açıklamada, “2014 Cumhurbaşkanlığı seçimindeki aday belirleme sürecinin doğru olmadığına ben de parti tabanımız da inanıyor. 2014’teki sürecin tekrar yaşanmaması için parti tabanının buna müdahil olmasını istiyorum. Süre çok kısa ama 100 bin imza toplamayı hedefliyorum. İmzaları topladıktan sonra genel merkeze sunacağım” dedi. İnce, geçen hafta olağanüstü tüzük kurultayı için imza toplamaya başlayacağını açıklamıştı. Bu açıklamadan birkaç gün sonra, Kılıçdaroğlu, kurultayı 9-10 Mart’ta toplama çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı

Resmi geçerliliği yok

CHP Tüzüğü’nün 84. maddesine göre tüzük değişiklikleri kurultaylarda yapılabiliyor. Tüzükte değişikliği önerisi ise Genel Başkan, Parti Meclisi veya kurultay delegelerinin yirmide birinin imzasıyla yazılı olarak sunulabiliyor. Değişiklik önerilerinin kabul edilmesi için delegelerin salt çoğunluğunun oyu gerekiyor. Bu nedenle İnce’nin imza girişiminin resmi bir geçerliliği bulunmuyor. Ancak, İnce’nin 100 bin partilinin imzasını toplayarak parti yönetimi üzerinde bir baskı unsuru yaratmak istediği kulislerde konuşuluyor.