Ekonomi İndirim süreci başladı

İndirim süreci başladı

04.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Enflasyonda en kötünün geride kaldığını belirten Bakan Albayrak “Önümüzde hafta fiyatlama, indirim, tüm paydaşlarla elini taşın altına koyma noktasında süreci başlatacağız” dedi.

İndirim süreci başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eylül enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, “En kötüyü geride bıraktık. Ekimle birlikte, kasım ve aralıkta bu dengelenme, toparlanma, ekonominin temel parametrelerinde doğal dengelenmeyi beraberinde getirecek” dedi.

Haberin Devamı

NTV’de ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Albayrak, eylül enflasyon rakamlarının piyasa ve Merkez Bankası beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. Albayrak, enflasyon rakamlarıyla piyasadaki fiyatlamalarda fırsatçılık, stokçuluk ve spekülatif davranışların etkisinin algı değil, gerçek olduğunun ortaya konulduğunu belirterek, “Demek ki bu anlamdaki fiyatlamalarla çok daha yoğun şekilde mücadele edeceğiz. Bu hafta bire bir sektörel ve grup bazlı görüşmeleri başlatacağız ve bununla ilgili çerçeveyi kamuoyuna önümüzdeki hafta anons edeceğiz” dedi.

Piyasaya sıkı takip

Albayrak, fiyatlamalardaki spekülasyonlara ilişkin şikayetlerin takip edildiğini kaydederek, “Ticaret erbabının takibi çok önemli. Bu çerçevede hem vatandaşlar hem kamu görevlileri sahada. Son iki ayda Alo 175’e 22 binden fazla şikayet geldi. Sahada çok etkin mücadele ettik” dedi.

Haberin Devamı

Yaşananların toplam bilançoda minimum hasar bırakması için etkin çalıştıklarını belirten Albayrak, “YEP’in 2018 ve 2019 hedeflerini çok rasyonel ve gerçekçi kılmaya gayret ettik. Sadece yıl sonuna kadar değil, 2019’da da takiple hedefleri gerçekçi görüyoruz. Ekimle birlikte, kasım ve aralıkta bu dengelenme, toparlanma, ekonominin temel parametrelerinde doğal dengelenmeyi beraberinde getirecek. Hedeflerde negatif yönlü değil, tam tersi pozitif yönlü gelişmeleri önümüzdeki süreçte çok daha net göreceğiz” ifadesini kullandı.

Topyekûn mücadele

Albayrak, enflasyonla topyekun mücadeleye yönelik soru üzerine, şunları söyledi:

“Paydaşların tamamıyla önden görüşme sürecine bu hafta başladık, yarın ve ertesi gün de devam edecek. Önümüzde hafta genel çerçevede fiyatlama, indirim, sorumluluk alma, tüm paydaşlarla hep birlikte elini taşın altına koyma noktasında bir süreci başlatacağız. Hep birlikte mücadele etmek, bu sürecin içinde çok daha güçlü ve hızlı netice almak açısından elzem. Özellikle enflasyon fiyatlamasını etkileyen sektörler başta olmak üzere, paydaşlarla ayrı ayrı görüşmelerimizi yapıp, kritik eşiği etkileyen konuları sektör ve firma temsilcileriyle ele alacağız.”

Haberin Devamı

İndirim süreci başladı

Spekülasyon püskürtüldü

Albayrak, ilk olarak kur özelinde spekülatif bir süreç yaşandığını ve bunun püskürtüldüğünü, eylülde de likidite özelinde ve bankacılık sektörü içinde bir sürecin yaşandığını ve atlatıldığını vurguladı. Albayrak, “Bu süreçte attığımız adımlarla birlikte, ekonomide birkaç aydır yaşanan sürecin etkilerinin kalıcı değil, artık bu süreci geride bırakarak daha somut, gerçekçi ve güvenli adımlarla yürüyeceğimizin sinyallerini almaya başladık” dedi. Bu ay itibarıyla yapısal reformlar, tarımsal izleme komitesi, Hal Yasası gibi alanların yanı sıra Meclis’te atılacak adımlarla bu sürecin daha güçlü seyredeceğini belirten Albayrak, “Bu trendin ekimle birlikte kırılacağını görüyoruz ve bununla birlikte tüm adımları atacağız” dedi.

Cari fazla vereceğiz

Reformlar konusunda da kararlı olduklarını ifade eden Albayrak, “İthalata dayalı farklı tüketimler açısından toplumumuz bilinçlenmeye başladı. İhracat ve ithalat dengesi Türkiye’nin lehine doğru gelişiyor. Biz artık cari açıktan değil, cari fazladan, cari dengeden bahsediyor olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aldığımız tek rapor McKInsey’den değil

McKinsey ile ilgili tartışmaların sorulması üzerine Albayrak, “Kamu Maliyesi Dönüşüm ve Değişim Ofisi” tasarruf ve gelir önlemi kapsamında dönüşüm sağlamak amacıyla ciddi bir altyapı ortaya konulduğunu bildirdi.

Bu konuda daha önce olduğu gibi bugün de birçok yerli ve yabancı firmayla çalışıldığını vurgulayan Albayrak, “Türkiye yeni ve gelişen dünyada çok büyük rekabetçi bir pozisyona doğru emin adımlarla ilerliyor. Biz sadece bu firmadan (McKinsey) değil, birçok firmadan dönüşüm ofisiyle alakalı raporlar aldık. Bunları bir potada erittik ve Türkiye’ye özgün, kendi modelimizi uygulama noktasında bütün bu akılları birleştirip, kendi yerli ve milli aklımızı ortaya koyarak bir ofis kurduk. Bu ofisin başında sonunda, A’dan Z’ye biz varız, Hazine ve Maliye Bakanlığı var” diye konuştu. Albayrak, sürecin belirlenen hedefler doğrultusunda koordineli şekilde tamamen yerli ve milli yürütüleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Türk itibarı

Türkiye’nin taviz vermeden yoluna devam edeceğini belirten Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ifade etmek, yurt dışında çok büyük bir itibar meselesi” dedi.