Tatil İngiltere müzelerine eser iadesi için baskı artıyor

İngiltere müzelerine eser iadesi için baskı artıyor

20.02.2019 - 10:08 | Son Güncellenme:

The Guardian'da yer alan habere göre İngiliz müzelerine son dönemde dünyanın pek çok ülkesinden eser iadesi konusunda baskı artmakta. Şili, Mısır gibi ülkeler İngiltere müzelerinde bulunan ve kendilerine ait olan eserlerin iadesini talep ediyor.

İngiltere müzelerine eser iadesi için baskı artıyor

İngiltere özelde de ülkenin başkenti Londra, dünyanın en önemli müzelerine ev sahipliği yapıyor. Bu müzelerde dünyanın dört bir yanından getirilmiş eserlerin yanı sıra ünlü ressamların, heyketıraşların eserleri de sergileniyor. Londra'daki hemen hemen tüm müzelere giriş ücretsizken bu kuruluşlar ziyaretçilerin ve bağışçıların destekleriyle ayakta kalıyor.

Haberin Devamı

İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Guardian'da yer alan bir habere göre ülkedeki müzeler, son dönemde yurt dışından gelen eser iadesi talepleriyle karşı karşıya. Özellikle Londra'da bulunan British Museum ile Doğal Tarih Müzesi gibi kuruluşlar bu konuda en çok taleple muhatap olan yerler.

Mısır, Şili, Cebelitarık gibi ilke ve özel bölgeler, kendilerine ait olan ve geçmiş dönemde Londra'ya getirilen eserlerin iadesi konusunda baskı yapmakta. Sanat tarihçisi Alice Prector, İngiltere'nin sömürgeci geçmişine dair izler olarak nitelendirdiği bu eserlerin iadesi konusunda ülkedeki müzelerin bir an önce harekete geçme beklentisinde.

Geçtiğimiz aylarda Fransa da benzer taleplerle karşı karşıya kalınca harekete geçme kararı almış ve ülke müzelerinde özellikle Afrika'daki sömürgecilik dönemine ait eserlerin envanterini çıkarmaya başlamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu eserlerin ait olduğu ülkelere iadesinden yana.

Haberin Devamı

Türkiye, özellike 19. yüzyılda Anadolu'dan Avrupa'nın çeşitli ülkerine taşınan tarihi eserlerin iadesi konusunda uzun yıllardır çalışmalar yürütmekte. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri'nden Zeugma'ya ait eksik parçalar Gaziantep'e getirilmişti.