Ekonomi İnşaat sektörü fırsat görüyor

İnşaat sektörü fırsat görüyor

23.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yükselen konut kredisi faizleri ve döviz ile erken seçim kararı, inşaat sektörünün durumunu gündeme getirdi. Barış İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akyüz, konut fiyatlarının alt düzeyde olduğunu, ilerde yükseleceğini belirterek, “Özellikle oturmak için ev alacaklar beklememeli” dedi.

İnşaat sektörü fırsat görüyor

Gazetecilerle bir araya gelen Akyüz, Türkiye’de yılda ortalama 1.3 milyon konut satıldığını belirterek, “OECD’ye üye ülkeler arasında Türkiye, Amerika’dan sonra ikinci sırada. Türkiye böylece, rekor kırarak Avrupa birincisi oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konut satışları artarken, ipotekli satışların yüzde 20 azaldığına dikkat çeken Akyüz, şöyle konuştu:

“Ev sahibi olmak isteyenlerin geçen yıldan bu yana kredi maliyeti de yüzde 10 arttı. Faizdeki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir kişi, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin lira daha fazla ödemek zorunda. Faiz oranlarının yüksek seyretmesi konut satışlarını daha da düşürecektir. 2018 yılında konut satışları, 2017 konut satışlarının gerisinde kalabilir.”

Yüksek faiz ve döviz kurularındaki yükselişin yanı sıra demir fiyatlarının inşaatta maliyeti artırdığına işaret eden Akyüz, “Projelerin durması ve toplam istihdamın yüzde 5-6’sını oluşturan inşaat sektörünün zora girmesi demek olacaktır” dedi. İnşaat firmaları, sektördeki hareketliliği sürdürmek için 60 aya varan senetli konut satışı yaptığını anlatan Akyüz, faizlerin düşmesinin ertelenen konut talebini harekete geçireceğini söyledi.

Haberin Devamı

İnşaat sektörü fırsat görüyor

Maliyetler arttı

Personel ücreti, demir, beton gibi kalemlerdeki artışların fiyata yansımadığını belirten Akyüz, “18 ayda sadece inşaat demirinde yüzde 145, hazır betonda yaklaşık yüzde 27 artış oldu. Diğer yapıcı malzemelerle beraber maliyetlerde yıllık ortalama yüzde 55 ila 60 civarında bir artış meydana geldi. Konut fiyatları son bir yıldır neredeyse hiç artmadı. 2018’de konut satış fiyatları yükselecek. Özellikle oturmak için ev alacaklar beklememeli” diye konuştu.

Erken seçim kararına destek

Önümüzdeki dönem için inşaat sektörünün durumunu değerlendiren Akyüz, şöyle devam etti:

“Sektörün bu yıl yüzde 6-7 büyüyeceği yönündeki tahminlere katılıyorum. İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2018 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam edecek. Seçimlerin erken bir tarihe alınması kararıyla piyasaların oldukça rahatlattığına, erken seçim tarihinin açıklanmasının hemen ardından dövizdeki yükselişin ciddi oranda aşağı inmesine ve borsanın yukarı doğru bir seyir izlemesine tanık olduk.”