Siyaset 'İnsan haklarının sağı solu yoktur'

'İnsan haklarının sağı solu yoktur'

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Türkiye Barolar Birliği Litai Otel’de düzenlenen, “İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı”nda konuştu.

İnsan haklarının sağı solu yoktur

Hangi koşulda olursa olsun insan haklarının savunulması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Hak arayan işçiler hapse atılıyorsa ve sendikalar bu konuda sessiz kalıyorsa, orada ciddi bir sorumuz var demektir” dedi...

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

ORTAK MÜCADELE EDELİM: Aile Yardımları Sigortası Türkiye’de uygulanmıyor. Bütün sendikalardan rica ediyorum, ne olursunuz, aile yardımları sigortasının çıkması için ortak mücadele edelim. Kişinin yoksulluğunu teşhir etmeden sosyal devlet yardım edemez mi? Edebilir. Yolu, Aile Yardımları Sigortasıdır. Kişiye açlığa ve yoksulluğa mahkûm eden, dilenciliğe mahkûm eden süreç var, sosyal devlete yakışmıyor. Bunun sağı-solu yoktur. İşsiz olan sağcı-solcu değil, insandır.

MEYDANLAR DOLMALIYDI: (Tutuklanan İstanbul Havalimanı işçileri) Hak aradı diye eğer bu ülkenin işçileri hapse atılıyorsa ve sendikalar bu konuda, özellikle iki büyük sendika sessiz kalıyorsa, orada ciddi bir sorumuz var demektir. Bu işçiler hak istiyorlar. “Bizim ücretlerimizi elden vermeyin bankaya yatırın.” Aynı zamanda “Tahta kurusu var yatamıyorum, düzelt” diyor. Bunu istedi diye işçiler yakalandı topluca hapse atıldı. İnsaf yahu. Bütün meydanların dolması lazımdı. Biliyorum şimdi diyecekler ki “Kılıçdaroğlu işçileri isyana davet etti.” Eğer hak arama talebinde bulunan bir işçi, yakalanıp hapse atılıyor ve işçiler meydana çıkmıyorsa kimse kusura bakmasın o işçiler işçi değildir. Eğer siz kendi haklarına sahip çıkmazsanız kimse size hak vermez. “Hak verilmez, alınır diye” bir kavram vardır.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 200: CHP’li belediyelerin tamamında 1 Ocak 2019’dan itibaren asgari ücret net 2 bin 200 lira olacaktır. Yeni kazandığımız belediyelerde de 2 bin 200 lira yapacağız. Ocak-nisan farklarını da ödeyeceğiz. Hiçbir işçinin işine son vermeyeceğiz. Alın teriyle, ekmekle uğraşılmaz.

BOYUN EĞMEMELİYİZ: İnsan hakkının sağı-solu yoktur. Hak için yapılan mücadele tarihin en soylu mücadelesidir. Çünkü zulme boyun eğmememiz gerekir. İnsansak, hak arayacaksak zulme pabuç bırakmamamız lazım.

Ana seçim vaadi asgari ücret

Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün toplanan Merkez Yönetim Kurulu’nda, CHP’nin asgari ücret vaadinin ülke genelinde anlatılması kararlaştırıldı. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına, bu konunun, özel çalışmalarla halka anlatılması talimatını verdiği öğrenildi. Asgari ücret konusunun yerel seçimlere kadar CHP’nin en önemli seçim vaadi olarak gündemde tutulacağı bildirildi.