Yalova İNTİHAR EDEN JAPON MÜHENDİS ANISINA YAPILAN ANIT TÖRENLE AÇILDI

İNTİHAR EDEN JAPON MÜHENDİS ANISINA YAPILAN ANIT TÖRENLE AÇILDI

16.09.2015 - 20:34 | Son Güncellenme:

.

İNTİHAR EDEN JAPON MÜHENDİS ANISINA YAPILAN ANIT TÖRENLE AÇILDI

Körfez Geçiş Köprüsü’nün halatının kopmasından kendisini sorumlu tutarak 23 Mart 2015 tarihinde Yalova’nın Altınova mezarlığında harakiri yaparak hayatına son veren Japon Mühendis Riyoichi Kıshi’nın anısına Yalova’da dikilen anıt, düzenlenen törenle açıldı.
Körfez Geçiş Köprüsü’nün kedi yollarının yapımı sırasında taşıma halatlarından birinin kopmasından kendini sorumlu tutan Japon Mühendis Riyoichi Kıshi, Yalova’nın Altınova ilçesi mezarlığına giderek harakiri yöntemi ile intihar etmişti. Japon mühendisin ölümü tüm vatandaşlarda üzüntüye neden olmuştu. Bunun üzerine Yalova Belediyesi, meclisin oy birliği ile Japon mühendis için Yalova’da bir haysiyet anıtı dikme kararı almıştı.
Riyoichi Kıshi anısına Yalova’da yapılan anıt düzenlenen törenle açıldı. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsolos Keiichi Kosakı, IHI Proje Müdürü Takeshi Kawakami ve davetliler katıldı. Törende konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "23 Mart 2015 tarihinde Körfez Geçiş Köprüsü’nde görev yapan ve konusunda dünyanın yetiştirdiği ender uzmanlardan birisi olan Japon Mühendis Riyoichi Kıshi kendi hatası olmamasına rağmen, ki bu sonra kanıtlandı. Halatı köprüye bağlayan bir metalin kopması sonucunda bundan kendini sorumlu tutarak Japon geleneklerinde olan bir yöntemle yaşamına son verdi. Bu olay bende derin bir iz bıraktı. Türk-Japon ilişkileri tarih boyunca hep pozitifti. Yalova’nın da Japonya ile ilişkileri iki açıdan önemlidir. Japonya’nın ikinci kardeş şehri Japonya’nın Tonami kentidir. 17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında da Tonami bize önemli yardımlar yaptı. Konuya bu açıdan baktım. İnsani açıdan baktığımızda da her ne kadar şekli bize ters olsa da onurlu ve haysiyetli bir davranıştı. Japonların iş ahlakında bir sözleri var; ’Bir şeyi bir kişi yapabiliyorsa bende yapabilirim. Hiç kimse yapamazsa ben yapmalıyım’ derler. İşte bu sözün bu anıtla bütünleşmiş olarak ülkemize ve dünyaya bir mesaj vereceğini umuyorum" dedi.
Salman’ın ardından söz alan Japonya Başkonsolosu Norio Ehara ise, "Japonya’dan binlerce kilometre uzakta Türkiye’de İzmit Körfezi’nde Körfez Köprüsü için kanını akıtan Riyoichi Kıshi’yi asla unutmayacağız. Riyoichi Kıshi sorumluluk bilinci yüksek ve iş arkadaşları tarafından da çok sevilen birisiydi. Biz onun projenin sonuna kadar çalışabilmesini, hatta yeni projelerde gücünü tam olarak ortaya çıkartmasını dilerdim. Bu köprünün tamamlanmasını en çok isteyen kişilerden birisi de kesinlikle Riyoichi Kıshi’dir diye düşünüyorum. Ben IHI firması çalışanları ve teknik ekibinin daha da fazla bir araya gelerek bu köprüyü bitirmelerini ve Japonya- Türkiye arasındaki dostluk köprüsünü kurmalarını içten arzu ediyorum" diye konuştu.
Köprünün yapımını üstlenen IHI firmasının Proje Müdürü Takeshi Kawakami ise, "21 Mart tarihinde yaşanan kazadan sonra Rıyoichi Kıshi’nin ölümünden sonra bizlere gösterdiğiniz başsağlığı dilekleriniz nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Bu yaklaşımınız başta ailesi olmak üzere tüm projede çalışan arkadaşlarını da memnun etmiştir. Riyoichi Kıshi’nin bedeni Japonya’ya dönmüştür, fakat ruhu halen buradadır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ile Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsolos Keiichi Kosakı’ya hediyeler takdim etti. Salman, hayatını sonlandıran Japon Mühendis Riyoichi Kıshi’nin ailesine iletilmek üzere ise kahve fincanları gönderdi. Salman, hediyeyi aileye vermesi için IHI Proje Müdür Takeshi Kawakami’ye verirken, "Bizde bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır. Burada hayatını kaybeden Riyoichi Kıshi’nin ise o köprü ve bu anıt ayakta durduğu müddetçe bizde hep hatırı olacaktır" dedi. Ardından Japon Mühendis Riyoıchi Kıshi anısına yapılan anıtın açılışıno Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsolos Keiichi Kosakı ve IHI Proje Müdürü Takeshi Kawakami birlikte yaptılar. Davetliler, açılışın ardından anıtı inceleyerek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’dan bilgiler aldılar.