Dünya Irak’ta yeni kabine huzursuzluk yarattı

Irak’ta yeni kabine huzursuzluk yarattı

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçim sonrası hükümeti kurmakla görevlendirilen Adil Abdulmehdi, kabinede görev alacak bakanları belirledi.

Irak’ta yeni kabine huzursuzluk yarattı

Bugün açıklanması beklenen hükümet kabinesinde Kürtlere dört bakanlık verilirken, Türkmenlerin beklentisi karşılanmadı. Abdulmehdi, kabinesini ilan etmeden önce parti gruplarına Iraklı parti, liste ve taraflar ile Kürdistanlı siyasi taraflara kuracağı kabinede bakanlık dağılımlarının taslağını gönderdi.

Haberin Devamı

Önemli bakanlıkları, hükümette yer almayacağını açıklayan İran yanlısı El Fetih Listesi’ne veren Abdulmehdi, Kürtlere önce Maliye, Adalet ve Göçmen bakanlığını önerdi. Bu bakanlıkların ikisi KDP’ye biri ise KYB’ye tahsis edildi. Ancak Kürtlerin itirazı üzerine bakanlık sayısı dört olarak belirlendi. Maliye’nin yanı sıra Su Kaynakları, Turizm, Göç ve Göçmenler bakanlıkları Kürtlere verildi.

Buna göre yeni kabinede Şiiler 12, Sünniler 6 ve Kürtler 4 bakanlığı paylaşırken bir bakanlık da Hristiyanlara verildi.

Abdulmehdi, bakanlık dağılımının siyasi partilerin seçimlerde aldığı oy oranına göre yapıldığını açıklarken Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) bakanlık talebini görmezden geldi.