Dünya Irak'tan ABD'ye Haşdi Şabi yanıtı: Kimse içişlerimize karışamaz

Irak'tan ABD'ye Haşdi Şabi yanıtı: Kimse içişlerimize karışamaz

23.10.2017 - 14:19 | Son Güncellenme:

Başbakan İbadi, Washington'dan gelen İran destekli milislerin gönderilmesi yönündeki çağrıya alışılmadık tonda bir yanıt verdi.

Iraktan ABDye Haşdi Şabi yanıtı: Kimse içişlerimize karışamaz

Irak Başbakanı Haydar el -İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Şii Haşdi Şabi milislerinin dağıtılması gerektiğine yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Abadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Kimsenin Irak'ın içişlerine karışmaya hakkı yoktur" ifadeleri yer aldı.

Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, başta İran'ın desteklediği milisler olmak üzere Irak'ta IŞİD ile mücadele eden tüm yabancı savaşçıların ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini söylemişti.

Irak'ta savaşın sona yaklaştığını belirten Tillerson "Yabancı savaşçılar ülkeyi terk ederek Iraklılara kendi hayatlarını inşa etme şansı vermeli" demişti.

Dün sabah Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Ahmed el-Cubeyr ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Tillerson "Irak'taki İranlı milisler; IŞİD'le mücacelenin sonuna geliniyor. Bu milisler evlerine geri dönmeli. Irak'taki tüm yabancı savaşçılar evlerine geri dönmeli" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

Haydar El İbadi ve Rex Tillerson Pazar günü Suudi Arabistan'da ikili bir görüşme yapmıştı.

İran para ve eğitim desteği veriyor

Tillerson'un açıklamasında Halk Seferberlik Güçleri ya da bilinen adıyla Haşdi Şabi ve İran Devrim Muhafızları bünyesindeki Kudüs Gücü'nü kastettiği belirtiliyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü 2014'te Irak'ın yaklaşık üçte birini ele geçirince, halka direniş çağrısında bulunulmuş ve 10 binlerce kişiden oluşan Haşdi Şabi kurulmuştu. Bu grup, İran'dan para ve eğitim desteği alıyor.

Irak ordusu ise ABD tarafından destekleniyor. Temmuz ayı başında ülkenin ikinci büyük kenti Musul, Irak ordusunun önderliğindeki Peşmerge, Sünni Arap aşiretlere bağlı silahlı gruplar ve Şii milislerin katıldığı operasyon ile IŞİD'den geri alınmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, "Iraklı ve İranlı Şii milisler olmasaydı IŞİD Bağdat'ı ve Şam'ı ele geçirmişti" demişti.

Suudi Arabistan ve Irak ilişkileri onarıyor

Öte yandan, Ağustos ayında ilişkileri normalleştirme kararı alan Irak ve Suudi Arabistan, bir koordinasyon konseyi kurulmasını kararlaştırdı.

Riyad ile Bağdat arasındaki ilişkiler, eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in 1990 yılında Kuveyt'i işgal etmesinin ardından kesilmişti.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Halid El-Falih de Cumartesi günü Irak'ı ziyaret etti. 27 yıl aranın ardından ilk Suudi ticari uçağı da geçen hafta Bağdat'a indi.

Kaynak: BBC Türkçe