Dünya İran meydan okudu

İran meydan okudu

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Ruhani, Ahvaz kentindeki saldırıyı gerçekleştiren örgütün Basra Körfezi’ndeki bir devlet tarafından desteklendiğini söylerken, Devrim Muhafızları “intikam” alacaklarını açıkladı

İran meydan okudu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ahvaz kentinde 17’si asker 25 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini” söyledi. Ruhani, Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York kentine hareketinden önce basın toplantısı düzenledi. BM toplantısının her ülkenin görüşünü açıklaması için bir fırsat olduğunu dile getiren Ruhani, İran’ın da bölgesel ve uluslararası konulardaki görüşlerini aktarma imkanı bulacağını belirtti.

Haberin Devamı

Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz kentindeki silahlı terör saldırısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ruhani, saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini”, “İran’ın bu saldırıya asla göz yummayacağını” söyledi. Bu örgütlerin İran-Irak savaşında aynı isimlerle, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından desteklendiğini ve İran’a yönelik saldırı düzenlediğini savunan Ruhani, “Bu katliamı gerçekleştirenler, işgalcilerin yolundadır” dedi. Ruhani, söz konusu örgütlerin İran-Irak savaşında Irak’ta kaldığını belirterek, “Saddam hayattayken ona çalışıyorlardı. Ancak Saddam öldükten sonra başka bir devlete çalışmaya başladılar. Körfez’deki bir devlet onları maddi, askeri ve siyasi olarak desteklemekte ve kollamakta” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD’nin Körfez ülkelerine bu suçları işlemeleri için kaynak sağladığını da savunan Ruhani, “İran’ın bu suçlara hukuk ve ulusal çıkar çerçevesinde yanıt vereceğini” belirtti. İran Bakanlar Kurulu da saldırı nedeniyle ülkede bugün için bir günlük genel yas ilan etti.

İntikam çağrısı

Öte yandan İran Devrim Muhafızları da, Ahvaz’daki askeri geçit törenine yapılan ve 12’si Devrim Muhafızı 25 kişinin ölümüne yol açan saldırının faillerinden “unutulmaz ve ölümcül bir intikam” alacağını duyurdu. Devrim Muhafızları, failleri “bölge ve ötesinde takip etmeyi istediklerini” de bildirdi.

Bununla birlikte İran, eylemi gerçekleştirdiği belirtilen “El Ahvaziyye” grubu mensuplarını barındırdıkları gerekçesiyle Hollanda, İngiltere ve Danimarka’ya resmi protesto notası gönderirken, bu ülkelerin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri İran maslahatgüzarının da, yine aynı saldırıya ilişkin bazı yorumlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı duyuruldu. Danimarka hükümeti, saldırıyı gerçekleştiren kişinin doğrudan Danimarka ile bağlantılı olduğunun belirlenmesi halinde gereğini yapacağını açıkladı.

Sistem eleştirisi

Kaleme sitesinde bir açıklama yayınlayan eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ise, İran’daki sistemin kendini ıslah etmesi gerektiğini, aksi takdirde ‘ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını’ söyledi. ABD’nin kasımda uygulamaya geçecek yaptırımlarının kendi zaafları nedeniyle daha büyük sorunlara yol açabileceğine işaret eden Hatemi, devleti yönetenlerin eleştirilere kulak kabartmasının toplumdaki cesaret ve umudu artıracağını savundu.

Haberin Devamı

ABD’den bir tuhaf tepki!

Washington, İran’da 25 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı ancak ABD’yi suçlayan Cumhurbaşkanı Ruhani’ye tepki gösterdi. Trump’ın avukatı Giuliani ise ABD’nin İran’daki yönetimi devireceğini söyledi. ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, saldırıyla ilgili Tahran yönetiminin Washington’ı sorumlu tutmasına tepki gösterdi. Ruhani’nin suçlamalarına yanıt veren Haley, “Bunun nereden kaynaklandığını anlaması için kendilerine bakması lazım. İstediği kadar suçu bize atabilir. Yapması gerekense aynaya bakmak” dedi. Saldırının gerçekleştiği gün New York’ta konuşan Başkan Donald Trump’ın avukatı Rudy Giuliani, ABD’nin İran’daki yönetimi devireceğini söyledi. Giuliani, “Ne zaman devireceğiz bilmiyorum. Birkaç gün, birkaç ay veya birkaç yıl içinde olabilir, ama olacak” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Ruhani’den talep gelirse Trump’ın BM’de kendisiyle görüşebileceğini söyledi.