Ekonomi İranlıların birinci rotası Türkiye oldu

İranlıların birinci rotası Türkiye oldu

22.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı tatili için yurt dışına çıkan İranlıların birinci rotası Türkiye oldu. İran’dan son 5 günde 85’i Tahran’dan İstanbul’a olmak üzere toplam 128 uçak dolusu İranlı turist, tatil için Türkiye’ye geldi.

İranlıların birinci rotası Türkiye oldu

Türk Hava Yolları da bazı seferlerini yoğun yolcu talepleri nedeniyle 305 yolcu kapasiteli Airbus 330 tipi uçaklarla yaptı. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan transit başka ülkelere gidenler hariç toplam 16 bin İranlı turistin tatil için Türkiye’ye giriş yaptığı tahmin ediliyor. İstanbul’dan Türkiye’ye giriş yapan İranlılar, Bodrum, Dalaman, Antalya ve İzmir’e uçtu.

Haberin Devamı

5 günde 25 bin kişi

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına 5 günde Tahran’dan 85, Tebriz’den 15, İsfahan, Meşhed, Şiraz ve Urumiye’den 5 ve Ahvaz’dan da 3 sefer gerçekleşti. Ankara Esenboğa Havalimanı’na da Tahran’dan 5 sefer yapıldı. Pegasus Havayolları da Tahran-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşlarında önemli doluluk oranlarına ulaştı. Türk Hava Yolları ile İran’dan gelen yolcuların yarısı ise İstanbul aktarmalı çoğunlukla ABD’nin Los Angeles, San Francisco kentleri ile Fransa, Almanya ve İskandinav ülkelerine uçtu. Yoğun yolcu talepleri nedeniyle Türk Hava Yolları Tahran’dan 5 günde yaptığı 25 seferin 15’ini 305 yolcu kapasiteli geniş gövdeli Airbus 330 tipi uçaklarla gerçekleştirdi. Bu seferlerde yaklaşık 25 bin kişi seyahat edip Atatürk Havalimanı’ndan transit başka ülkelere gidenler hariç toplam 16 bin İranlı turistin tatil için Türkiye’ye giriş yaptığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

‘Azalma olmaz’

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Haziran’da İran’dan gelen turist sayısının düşmesine rağmen, uzun vadede turist sayısında azalma beklemediğini söyledi. Ekonomik yaptırımlardan dolayı İran para biriminin ciddi değer kaybettiğini anlatan Ayık, “Devletin yurt dışı harcı tedbiri var. Bu, İran vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerini zorlaştırdı. Dalgalanma ortadan kalktığında İran’dan gelen misafir sayısında azalma beklemiyorum” dedi.

İlk sıra Atatürk Havalimanı’nın

Geçen yıl, dünyada uçakla seyahat eden yolcuların yaklaşık yüzde 4.7’si, Avrupa’dakilerin ise yaklaşık yüzde 8.9’u Türkiye’deki havalimanlarından yapılan seferlerle taşındı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2017’de, Türkiye’deki havalimanları merkezli iç ve dış hat seferleriyle taşınan yolcu sayısı 193 milyon 576 bin 844 oldu. 2017’de Türkiye’de en çok yolcu ağırlayan havalimanları arasında ilk sıra Atatürk Havalimanı’nın oldu. Bu havalimanında geliş gidiş seferleriyle 64 milyon 106 bin 14 yolcu misafir edilirken Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 31 milyon 386 bin 38 yolcu ağırlandı.

Haberin Devamı

Antalya Havalimanı 25.8 milyon, Ankara Esenboğa Havalimanı 15.8 milyon, İzmir Adnan Menderes Havalimanı 12.8 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı.