Diyarbakır İş Çevresi, Milletvekilleriyle ‘Taşeron' İşçileri Konuştu

İş Çevresi, Milletvekilleriyle ‘Taşeron' İşçileri Konuştu

11.12.2017 - 13:12 | Son Güncellenme:

.

İş Çevresi, Milletvekilleriyle ‘Taşeron İşçileri Konuştu

Diyarbakır’da iş insanları, AK Parti Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu ile bir araya geldikleri toplantıda, taşeron işçileri ve taşeron şirketleri konuştu.
Doğu ve Güneydoğu İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED), Diyarbakır İşkadınları Derneği (DİKAD) ve Temizlik ve Sosyal Hizmet İşverenleri Derneği (TES-DER) başkan ve yöneticileri, taşeron işçiler ve şirketlerle ilgili fikir alışverişinde bulunmak amacıyla AK Parti Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu ile bir araya geldi. Toplantıda, iş odaklı sivil toplum kuruluşlarının taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla birlikte taşeron şirketlerinin karşılaşacağı sorunlarla ilgili hazırladıkları rapor milletvekillerine sunuldu. Raporda, yapılacak düzenlemeyle şirketlerin mağduriyet yaşayabileceğine dikkat çekildi.
5 maddelik raporda, şunlar kaydedildi:
“Öncelikli önerimiz, yapılmış ve yapılacak olan ihalelerin sonuçlandırılması ve şirketler açısından bir yol haritasının belirlenmesi amacı ile 3 yılık bir geçiş sürecinin öngörülmesi. İmzalanan sözleşme gereği temin edilmiş olan makine ve ekipmanın, sözleşmenin bitiminde ilgili kamu kurumu tarafından piyasa rayiç fiyatları esas alınarak, satın alınması. Devirden kaynaklı, şirket marka ve iş bitirme değerleri sıfıra ineceğinden, bu mağduriyetlerinin önlenebilmesi ve ticarete devamının sağlanması için, iş bitirmelerin tüm kamu kurumlarının diğer ihalelerinde kullanılmasının sağlanması. Sektörde faaliyet göstermekte olan şirketlerin banka ve kamu kurumlarına olan borçlarının faizsiz olarak makul bir süre için ertelenmesi ve teşvik için bu şirketlere, kısmen geri ödemesiz mali desteğin sağlanması. Şirketlerin, haksız yere daha da mağdur edilmemesi için, devri yapılacak olan personelin geçmişe dönük olan ve şirketlere ödenmeyen kıdem ile diğer işçilik alacaklarının ve bu kapsamda devam eden davalarda, şirketlerin taraf olmaktan çıkarılmasının sağlanması.”