İş Hayatında NLP’nin Önemi, Kariyer Basamaklarını Zihnimizi Programlayarak Çıkabiliriz

NLP yani Zihin Dili Programlama teknikleri iş yaşantımızda ve kariyer planlama sürecinde çok etkin olarak kullanılan yöntemleri içerir. Kendimizi nerede ve nasıl görmek istediğimize dair bakış açımızı yeniler ve bizim hayattan ne istediğimiz konusunda daha güvenli ve kendinden emin seçimler yapmamızı sağlar. NLP yöntemini kariyer planlamasında kullanırken, iş yaşantımızda değiştirmek istediğimiz etkenler için de kullanabiliriz. Bu süreçte yapmamız gereken hedeflerimizi belirlemek, kendi içimize dönerek ne istediğimizi anlamak ve plan yapmaktır.

Haberin Devamı

İş hayatının içinde çok farklı dinamikler mevcuttur ve hepimiz bu dinamiklerin bir parçası olarak her anı tecrübe ederiz. Öncelikle, iş yaşantımızı, işimizi iyi yapmak, sorumluluk almak, çalıştığımız kişilerle olan ilişkilerimiz, geleceğe dair planlarımız, hedeflerimiz gibi birçok farklı dinamiğin birleşmesinden ortaya çıkan bir bütün olarak görmeliyiz. Bu konuyu da ‘büyük resme’ bakarak yorumlamalıyız. Çünkü , aslında yaşantımız bir bütün: Ailemiz, işimiz, kişisel gelişimimiz ve çevremiz, romantik ilişkilerimiz de bu bütünün parçaları. Bu nedenle motivasyonu da tek tek parçalarda değil hayatımızın bütününde aramamız gerekiyor.

İş yaşantımızda yolunda gitmeyen bir konu varsa yine yaşantımızın tümüne bakmamız gerekir. Örneğin, bundan önce iş yerimizde kendimizi daha iyi hissediyorduk ama son zamanlarda daha farklı hissediyoruz ya da iş yaşantımızda daha olumsuz duygular hissediyoruz gibi sorunlara mutlaka yaşantımızın tümüne bakarak cevap vermemiz gerekmektedir. Kişi, öncelikle kendi içine dönmeli ve cevapları orada aramalıdır. Öncelikle, kendimize bakıp kendi yaşantımızda yolunda gitmeyen bir şeyler var mı bunu bulmamız gerekiyor. İlişkimizle ilgili bir sorun aile yaşantımızı, aile yaşantımızla ilgili bir sorun iş yaşantımızı dolayısıyla kariyerimizi etkileyebilir. İşte, NLP bu noktada devreye giriyor. NLP yardımıyla sorunlu alanları bulabilir ve bu alanlar içinde çözüm arayabiliriz. Çünkü, sorunlu alan tüm hayatımıza yayılan etki bırakmaktadır. Bununla ilgili adım atmak ve çözümlemeye çalışmak tüm bakış açımızı değiştirir. Her şey sırasıyla zincir reaksiyonu olarak ilerler. Eğer hayata karşı bakış açımızı değiştirirsek işe karşı bakış açımızı da değiştirebiliriz. Bu sayede algımız değişir, daha iyi odaklanabiliriz, kaynaklarımızı daha iyi kullanabiliriz.

Haberin Devamı

Eğer kariyerimizi değiştirmek istiyorsak ve farklı bir yöne gitmek istiyorsak NLP çok etkili bir yöntemdir ve NLP’yi bu süreçte kolaylıkla kullanabiliriz.

Eğer bir kariyerimiz varsa, vizyonumuz da olması şarttır. Vizyon, gelecek planlaması demektir. Kendimizi beş yıl sonra nerede ve nasıl görmek istiyorum, hangi unvana sahip olmak istiyorum gibi soruların cevabını ararız. Vizyon planında kaynakları toparlamamız ve oraya doğru ilerlememiz gerekmektedir. Örneğin, beş yıl planı içinde beş yılın sonunda istediğim pozisyonda olmak için bir yıl sonra ne yapmış olmalıyım ya da altı ay içindeki adımlarım nasıl olmalı, bir ay sonra neler yapmış olmam gerekiyor, hatta ben bu hedefim için bugün ne yapıyorum gibi sorular sorarak ilerlemeliyiz. Eğer bir hedefe gerçekten isteyerek ve adımlarımızı planlayarak ilerlersek beynimiz bizler için otomatik olarak seçimler yapar. Karşılattığımız olaylar ve kişiler hedefimizi gerçekleştirme konusunda bizlere aracı olur. Kısacası, yaşadığımız her şey önümüze yeni kapılar açar. Yaptığımız seçimler hedefimize dönük olur. Kısacası, bir plan yapmamız bile zihnimizin organize olması için yeterlidir.

Haberin Devamı

Zihnimizi programlamak ise bu süreçte bize yol göstermesi ve kendimi içimizdeki kaynakları keşfetmemiz için ve en önemlisi kapasitemizi açarak bize yeni aracı kaynaklar getirmesi için bir kapı olur. Hayallerimizi gerçekleştirme konusunda bize yardımcı olur. Zihnimizi programlamamız sayesinde hem bakış açımız değişir hem de istemediklerimize değil istediklerimize odaklanarak ne istediğimizi ve nelere ihtiyacımız olduğunu daha iyi anlarız. Kendimizi yeniden keşfederiz. Böylece korkularımızı bir kenara bırakıp hedefimize doğru emin adımlarla ilerleriz.

Berna TÜRKÖVER

NLP VE PROFESYONEL KOÇLUK EĞİTMENİ

instagram.com/istanbulnlp

facebook.com/İstanbul NLP