İşe Alım Yapan İçin CV Okuma Teknikleri

CV Okumak Bir Sanattır

Farklı sektörlerden farklı seviyelerde pek çok danışanım var. Mülakat danışmanlığı da yaptığım için mülakat anılarını dinleme şansım oluyor.

*Ahmet Bey mülakat için çağrılmıştır. İK uzmanıyla görüşmeye başlar. CV’sinin üzerinden mülakat ilerlemektedir. Kişisel bilgilere gelindiğinde İK’cı şu yorumu yapar. Aslında biz sizden daha genç birisini arıyoruz. Hâlbuki ki CV’ de tüm detaylar bulunmaktadır.

*Ayşe Hanım tecrübelidir ve yönetici seviyesindedir. CV’si iş arama kanalında bulunmuş ve ısrarla mülakat çağrılmış çok detay verilmemiştir sormasına rağmen. Yine de görüşmeye gider ve mülakat başlar. Mülakat sırasında pozisyonun uzman seviyesinde olduğu anlaşılır. Ayşe Hanım’ ın tecrübesinin bu işe fazla geleceği ifade edilir. CV yeterli özende incelenmediği için tecrübelerine ve son pozisyonuna dikkat edilmemiştir.

Haberin Devamı

İşe alım yapan tüm profesyoneller (İK ya da ilgili teknik yönetici olsun) mutlaka ve mutlaka CV’leri mülakata çağırmadan önce detaylı incelemeli ve pozisyon için gereklilikleri ve beklentilerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeli. Yanlış adayla mülakat her iki taraf için vakit kaybı. Aday o mülakattan sonra olumsuz fısıltılar yayıyor. İK’nın kendini dolayısıyla şirketi en iyi şekilde pazarlaması lazım kaldı ki vitrinde yer alıyor. İşe alım yapan profesyonellerin bu tarz bariz hataları yapması işveren markasını zedeler. İster İK uzmanı, ister firma sahibi, ister bir teknik müdür olun eğer mülakat sürecini en etkin şekilde yürütmek istiyorsanız önce CV okumayı bilmeniz gerekir. CV’yi iyi okursanız mülakatta soracağınız soruları, sorgulayacağınız yetkinlikleri (teknik, kişisel, yönetsel ) didikleyeceğiniz konuları belirlemeniz için de çalışmış olursunuz.

CV Tarama

CV taramak için kaynakları çok etkin kullanmak ve tabiri caizse didiklemek gerekli. Taramak, CV havuzunun uygun olmayan ve sahip olunması istenilen nitelik ve özelliklerin filtrelenmesine ve en uygun adayı bulmak anlamına gelir.

Yani mülakat sürecini en efektif şekilde yönetmek için elimizde ki CV’leri iyi okumalıyız. İş ilanını vermeden önce beklenti ve gerekliliklerin belirlenmesi gerekir ki bu detaylar İK’nın diğer disiplinlerinde yapılan çalışmalarla zaten belirlenmiş olmalıdır. Ancak işe alım uzmanının ilanı vermeden önce ilgili birim yöneticisi ile bu detayları tekrar teyitleşmesi faydalı olandır. Uzun ve kısa liste sürecini yapılandırmalıyız.

Haberin Devamı

CV Nasıl Okunur?

CV’leri okumak mülakatlara çağrılacak adayları seçmek için atılmış en önemli adımlardan ilkidir. CV’yi okumak ve tabii ki anlamak için farklı yollar var. Her pozisyon için ortak bakılacak detaylar gibi pozisyona göre bakılacaklar farklılaşır.

Gereklilikler - Gereksizler

Mülakata çağırılacak adayları bulmak, mülakatta sorulacak sorularını hazırlamak ve sorgulanacak açıkları belirlemek için de bu konu çok önemli. CV’yi anlarsanız hazırlığınız da o derece kolaylaşır.

İşte bazı detaylar, bu bilgiler pozisyona göre önceliklendirilebilinir. Her pozisyonda aşağıda ki tüm bilgilerin aranmasına gerek olmayabilir. Bu bilgilerin önceliklendirilmesi uzun liste ve kısa liste sırasında değişkenlik gösterebilir. Tarama için pozisyona özel bir liste/tablo oluşturabilir ve sonuçları not alarak değerlendirme aşamasında adaylar arasında karşılaştırma yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

*İsim ve iletişim bilgileri

*Adres (Yer)

*Geçerli/Son iş profili, uzmanlıkları, görevleri

*Bir önceki ve tüm iş tecrübeleri, süreleri

*CV pozisyona göre gerekli yetkinlikleri, görevleri ve sorumlulukları yansıtıyor mu?

*Görüşülecek pozisyona göre tecrübe yılı

*Eğitim yeterliliği okuduğu okul, mezuniyet yılı

*Aldığı eğitimler, sertifikalar

*Doğum Tarihi, Askerlik Durumu, Ehliyet gibi pozisyona özel bilgiler (yaş bir şekilde akıştan çıkabilir)

*Başarıları

*Adayın iş geçmişi ve pozisyonlar arasında ki boşluklar, kariyerinde ki istikrarı, iş değişikliği sıklığı

*Kariyerinde ki yatay dikey değişiklikler ve kariyerinde kararlı mı?

*CV’sinin biçimi ve düzeni nasıl? Profesyonel duruyor mu? yansıtıyor mu? Özenli mi? Pozisyona göre yaratıcı mı?

·*Maskelenebilecek bilgilerin mülakatta sorgulanmak üzere detayı kontrol

*Kullanılan niteleyiciler nasıl? Bilgi sahibi olmak ve yapmak arasında ki fark gibi

Mülakat Davet ve Süreci

Mülakat yapabileceğiniz adayları davet etmeden CV inceleme sonucunda mülakatın seyrini değiştirecek detayları uygun bir dille sorabilir ve cevaba göre mülakat davetini yapabilirsiniz. Mülakata için CV’ye göre hazırlık yapmalısınız. Sorulacak sorular yetkinlik, eğitim, tecrübe, başarı odaklı olacak şekilde pozisyona göre hazırlanmalı, CV’de gördüğünüz sorgulanacak detayları belirlemelisiniz. Çalıştğınız kuruma ve pozisyona uygunluğunu kontrol edecek soruları ve konuşmayı hazırlamalısınız. Aynı tedaylar teknik görüşmeleri yapacak olan yöneticiler içinde geçerli. Adayları karşılaştırabileceğiniz bir değerlendirme/puanlama hazırlığını da mutlaka yine önceden hazırda bulundurmalısınız. (CV okuma ve değerlendirme sürecinizi standart bir İK Politikası haline getirmenizde fayda var. Özellikle stratejik pozisyonlarda)

Her pozisyon için CV’de belirli standartla detaylı okuma mutlaka ve mutlaka yapılmalı. Kullanılan sistemlerde önceliklerinize göre mutlaka filtreleme yapılmalı, mümkün olduğunca çok CV okunarak en doğru adaylar mülakata çağrılmalıdır. Mülakatların yüksek performans ve verimle geçmesi için önce İK ve işe alım yapacak profesyonelin doğru şekilde hazırlanması işini yapması gerekmektedir. Mülakat ister yetkinlik bazlı ister davranış bazlı olsun hazırlık çok önemli. Ayrıca pozisyona uymayan adaylara da kurum politikaları dâhilinde mutlaka geri dönmek gerekli. Danışanlarımdan duyduğum diğer bir detayda ilgili sitede ne başvurum ne de özgeçmişim görüntülendi. Tam benlik bir iş hâlbuki ki? Bu noktada öncelikle CV’nizi tekrar gözden geçirin, profesyonel olsun, ilanları günü güne takip edin. Diğer taraftan nitelikli kişiyi bulmak isterken neden mümkün olan en fazla CV’ler gözden geçirilmez ki?

Mülakatlarda CV’nin yeterli derecede özenli okunmamasından dolayı yapılan bu tip hatalar maalesef İK ve kurum için kötü bir imaj oluşturmaktadır. Sonucunda vakit kaybı, emek kaybı, aday için hayal kırıklığı olmaktadır. Bu tip hatalarla kimsenin ahını almamak lazım di mi? Devir teknoloji devri artık İK sistemlerini işlerinizi kolaylaştıracak şekilde geliştirebiliyor veya yeni yazılımlar yazılmasını sağlayabiliyorsunuz.

2018 yılını planladınız mı? Hedeflerinizi belirlediniz mi? Kariyerinizi gelişimi hedeflediğiniz süreçte gelişiminizi nasıl sağlayacağınızı biliyor musunuz? İş arama sürecinde neler yapacaksınız nasıl bir iş hedefliyorsunuz şimdiden planlayıp üzerine odaklanmanız gerekli.

2018 hepimize huzur, mutluluk sağlık getirsin ve bereketli olsun. Yaşadığınız her andan keyif alıp, iş hayatına taptaze devam etmeniz dileğiyle…

KARİYERİNİZ PARLASIN

ESRA KEMER

Kariyer Danışmanı, İnsan Kaynakları Profesyoneli

Kurumsal ve bireysel danışmanlık talepleriniz için e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.