Gündem IŞIK: ABD, sözünü tutmak isterse tutar

IŞIK: ABD, sözünü tutmak isterse tutar

24.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin YPG’ye verdiği silahlarla ilgili sözlerini hatırlatan Milli Savunma Bakanı Işık, ‘ABD, ‘bu silahları Rakka’da işim bittikten sonra toplayacağım’ diyorsa, bunu yapmak durumunda’ dedi

IŞIK: ABD, sözünü  tutmak isterse tutar

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD’nin YPG’ye verdiği silahlara ilişkin olarak, “Eğer ABD, ‘ben bu silahları Rakka operasyonuyla ilgili işim bittikten sonra toplayacağım’ diyorsa, bunu yapmak durumunda. Sözünü tutmak isterse büyük oranda tutar” ifadelerini kullandı.
Işık, dün NTV’de katıldığı programda, ABD Savunma Bakanı’ndan gelen YPG’ye verilen silahlarla ilgili mektuba ilişkin olarak, şunları söyledi:
“Bunu biz bir olumlu gelişme olarak değerlendiriyoruz. Biz başlangıçtan beri gerek eski Savunma Bakanı Carter ile gerekse yeni Savunma Bakanı ile ABD’nin YPG ile kurduğu ilişkinin doğru bir ilişki olmadığını, bir terör örgütüyle mücadele ederken, başka bir terör örgütünün kullanılmasının hem ilkesel olarak hem de açacağı yeni sorunlar açısından kabul edilemez olduğunu defalarca konuştuk.
Eğer ABD bu işi yapmak isterse, yüzde 100 başarılı olmazsa bile büyük oranda başarılı olur. Burada önemli olan isteyip istemediği. Eğer ABD dağıttığı silahları toplamak isterse, bunu yapabilecek imkanı var. Eğer ABD, ‘ben bu silahları Rakka operasyonuyla ilgili işim bittikten sonra toplayacağım’ diyorsa, bunu yapmak durumunda. Yani sözünü tutmak isterse büyük oranda tutar. Belki yüzde 100 olmaz ama büyük oranda tutar. Bunu da uygulamada göreceğiz. Biz bunun takipçisi olacağız.”
Manisa’daki olay
Bakan Işık, Manisa’daki 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı’nda yaşanan gıda zehirlenmesi şüphesine ilişkin sorusu üzerine, şunları söyledi? “Konuyla ilgili yargı adli işlemi yapıyor. Biz de Milli Savunma Bakanlığı olarak görevinde ihmali olabilecek askeri personelle ilgili idari inceleme ve soruşturma başlattık. Sağlık Bakanlığının çıkacak raporuna göre de başka yapılması gereken ne varsa onları yapacağız.”
Konuyla ilgili “sabotaj” iddialarına yönelik soruya da Işık, “Hiçbir ihtimali dışlamadan her türlü ihtimalin üzerine gidiyoruz. Her ihtimali değerlendirmek zorundayız. Bunun için de olayı, ‘şurası olabilir’ diyerek bir iki noktaya hasredersek belki asıl sebebi kaçırabiliriz. Onun için hiçbir ihtimalin dışlanmaması bizim için önemli” yanıtını verdi.

Heybeliada’da iftar yemeği

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, önceki gün İzmir’deki incelemeleri kapsamında iftarı Heybeliada Korveti’nde personelle yaptı. Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile incelemelerinin ardından milli gemi Heybeliada Korveti’ne geldi. Bakan Işık’ı, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele karşıladı. TCG Heybeliada’nın seyri sırasında Işık ve beraberindekiler iftar saati gelince oruçlarını açtı.

‘Bedelli askerlik gündemde yok’

Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadele ettiğini hatırlatan Işık, böyle bir dönemde bedelli askerin gündeme gelmesinin dahi askerlerin moralini bozacağını belirtti. Işık, “Terörle mücadele sürerken, bedelli askerliğin konuşulmasının dahi doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.