Işık Dolgu mu, Alt Göz Kapağı Estetiği mi?

Alt göz kapağı bölgesinde çukurlaşma, deri bolluğu, morluk, koyuluk, kırışıklık ve torbalanma şikayetleri ile çeşitli yaşlarda kişiler plastik cerrahlara başvuru yapıyor. Plastik cerrah bu şikayetlerin çeşitli kombinasyonlarını muayene sırasında saptar. Bu sorunların giderilmesi için yapılacak işlemleri kişinin yaşı, kemik yapısı, beklentisi ve tercihini dikkate alarak planlar.

40 yaş altı

40 yaş altı bir kişide alt göz kapağı bölgesinde sadece çukurluk ve kırışıklık var ise aynı seansta yapılacak botoks ve göz altı ışık dolgusu çok iyi sonuç verir. Göz altı ve çevresi kırışıklıklar gider ve koyuluk azalır. Çukur görünüm yok olur. Daha sağlıklı bir görünüm elde edilir.

Haberin Devamı

Göz altı bölgesinde bariz torbalanma ve çöküntü olan kişilerde, kişinin yaşından çok torbalanma oranı ve göz çukuru, üst çene ve elmacık kemiği yapısına göre karar verilir. Eğer kemik yapı fazla geride değil ise ya da kişinin bundan sıkıntısı yok ise alt göz kapağı estetiği tercih edilmelidir. Bu ameliyatla göz altı torbaları azaltılır, çukur olan bölgeye alınan yağlar konur ve göz altındaki orbita kası da yukarı asılır. Böylece çukur kaybolur ve torbalanma ortadan kalkar.

40 yaş üzeri

40 yaş üzeri kişilerde alt kapak derisinde bollaşma da olduğundan bu işleme bir de yeterli miktarda deri çıkartma işlemini eklemek gerekir. Kemik yapısı çok ince ve geride olan kişilerde göz çukuru, torbaları içinde tutmakta yetersiz kalabilir. Bu durumda elmacık kemiği ve üst çene kemiğini yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırarak torbaların görünümünü azaltmak gerekir. Yüz daha dengeli ve sağlıklı bir görünüme kavuşur. Beraberinde kaz ayağı dediğimiz çizgilenmelere de botoks işlemi yapılabilir. Bu sonucu daha pozitif yönde etkiler.

Kişiye özel yaklaşım

Tıpta “hastalık yoktur, hasta vardır” diye bir laf vardır. Bu lafı estetiğe uygularsak “estetik problem yoktur, estetik beklenti vardır” diyebiliriz. Bazı durumlarda yukarıda kısaca özetlenen uygulamaları kişilerin beklentileri, iş ve sosyal hayatlarına göre planlamak gerekebilir. Mesela yağ enjeksiyonu sonrası iyileşme 10 günü bulacağından ışık dolgu ve yanak dolgu kombinasyonu tercih edilebilir. Başka bir örnek göz altı çukuru ve hafif torbalanması olan bir kişi yoğun iş hayatı nedeniyle alt göz kapağı estetiğini biraz erteleme isteyebilir. Bu durumda çok az miktarda, sadece çukuru doldurmak amacıyla ışık dolgu yapılarak göz altındaki seviye farkı azaltılabilir.

Haberin Devamı

Tüm bunların yanında her iki göz altındaki estetik problemlerin tamamen simetrik olmadığını da unutmamak lazım. Mesela bir kişinin tek göz altında torba ve çukur, diğerinde de sadece çukur olabilir. Bu durumda dengeli bir ışık dolgu uygulamasına hastayla beraberce karar vermekte yarar vardır.

Sonuç olarak, göz altı problemleri ameliyatlı veya ameliyatsız olarak çözülebilir. Kişinin problemini doğru tespit etmek ve beklentisini çok iyi anlamak ortaya mutlu eden bir sonuç çıkaracaktır.

Op. Dr. Defne Erkara

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

www.defneerkara.com

www.facebook.com/Dr.DefneErkara

www.instagram.com/opdrdefneerkara/

Haberin Devamı