Siyaset ‘İslam karşıtlığı bir nefret suçudur’

‘İslam karşıtlığı bir nefret suçudur’

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İslamofobinin temelde bir insan hakları sorunu olarak görülmesi gerektiğini belirterek, “İslam karşıtlığı bir insan hakkı ihlali ve özünde bir nefret suçudur” dedi.

‘İslam karşıtlığı bir nefret suçudur’

Gül, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından İstanbul’da düzenlenen, İslamofobi: Bir insan hakkı ihlali ve ırkçılığın çağdaş görünümü” başlıklı seminerin açılışında şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İslamofobi temelde bir insan hakları sorunu olarak görülmelidir. Müslümanlara düşmanlık ve nefret söylemi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının çağdaş yansıması haline gelmiştir. İslam korkusu ve nefreti 1.6 milyar Müslümanı türlü olumsuzluklarla karşı karşıya getirmekte, farklılıkların bir arada yaşama imkanını tehdit etmektedir.”

İslam ile terörün yan yana kullanılmasını asla kabul etmediklerini belirten Gül, “Dünyada değişik dinlere mensup toplumlar terör sorunu ile uğraşmıştır. Kimse ETA için IRA için ‘Hıristiyan terörü’ söylemini kullanmamıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Gül şöyle devam etti. “İslam karşıtlığı bir insan hakkı ihlali ve özünde bir nefret suçudur. Hukuk temelinde ele alınması ve yanıt verilmesi gereken bir sorundur. Aynı zamanda biz Hıristiyan, Yahudi karşıtlığını da bir nefret suçu olarak düşünüyoruz ve inanıyoruz.”

Haberin Devamı

‘İslam karşıtlığı bir nefret suçudur’

‘En çok kadınlara tehdit oluşturuyor’

İslamofobi konulu seminerde konuşan İİT Kadın Danışma Konseyi Başkanı Esra Albayrak, İslamofobiyi “camilerin kundaklanmasından, kadınlara sokakta müdahale edilmesine kadar uzanan, gündelik hayatı olumsuz etkileyen, pratik ve somut bir olgu” olarak tanımladı. Albayrak, “İslamofobi belki de en çok kadınlar için bir tehdit oluşturmaktadır. Zira inanç temsillerini üzerlerinde taşıyan Müslüman kadınlar, bu tür saldırılardan daha çok etkilenmektedirler” dedi.

Avrupa’da nüfusun yüzde 8’ini oluşturan 55 milyon Müslüman bulunduğunu, bu oranın 2050’de yüzde 20’ye ulaşmasının beklendiğini belirten Albayrak, “Bu rakamlar Avrupa için önemli bir rahatsızlık sebebi. Batı medeniyetinin bu tehlike algısına karşı geliştirdiği ultranasyonalist ırkçı refleksler ise doğrudan Batının üzerinde inşa ettiği bütün değerlere, demokrasi, insan hak ve özgürlüklere yönelik, ciddi bir tehdittir” dedi.

l GÜLSELİ KENARLI, GÜVEN USTA İstanbul DHA